Szavojai fondü hozzávalók:
6 személyre
50 dkg Ementáli
40 dkg Comté
40 dkg Beaufort
1 fokhagymagerezd
1 dl tetszés szerint kiválasztott száraz bor
1 evőkanál kukoricakeményítő
50 dkg házi kenyér vagy 2 db szárazabb baguette
1 kupica cseresznyepálinka
bors
Szavojai fondü elkészítése:
Vágjuk le a sajtok héját,és vékonyan szeleteljük fel őket.
A fokhagymagerezdet vágjuk ketté, és alaposan kenjük meg vele az edényt.
Öntsük bele a bort, keverjük bele a kukoricakeményítőt.
Forraljuk fel, adjuk hozzá a sajtot. Fakanállal folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen megolvad. Bőségesen borsozzuk meg.
Alaposan keverjük meg, és a cseresznyepálinkát az utolsó pillanatban adjuk hozzá. Az edényt helyezzük asztali melegítőre, és azonnal tálaljuk nagy kenyérkockákkal.
A fondü elkészítéséhez mindig háromféle sajtra van szükség, és mindent egybevetve kb. 200 grammnyira személyenként. (A Beaufort helyett használhatunk 1/3 Pannóniát és 2/3 Eidamit, egy kevés reszelt parmezánnal. A Comté helyettesíthető 1/2 Pannónia, 1/2 Eidami sajttal – esetleg Gaudával.)
0 hozzászólás