A történelmekből jól ismert zsúfolt Görögország a turisták kedvelt célpontja. Görögország egy másik előnye a konyhaművészete. Ki ne kóstolna meg egy görög shaormát vagy a salátát nagy feta sajtdarabokkal és egy csepp olívaolajjal fűszerezve?
A görög konyha gyökerei az emberek otthonában és az éttermekben formálódtak. Görögország agrár-iparország, ezért a háztartásokban megtalálták a módját annak, hogy felhasználják minden szezonnak a termékét.
A Görög vidék ételeinek a legfőbb összetevői magukba foglalják: a magvakat, zöldségeket, növényféléket, olívaolajat és tejtermékeket, tésztaféléket. A tengeri gyümölcsök a tenger mellett lakóknak szolgálnak eledelül.
A görög ételek szezonálisak
A háztartásokban ősszel nem készítenek paradicsompasztát vagy más konzerveket, egyszerűen nem fogyasztanak olyan zöldséget, aminek nincs szezonja. A Magiritas egy bárányhúsból készült leves, a tojással és citrommal készült tartát csak a Jó Szombat ünnepén fogyasztják, a disznót Karácsonykor és Újévkor, míg a tésztaféléket temetés utáni ünnepi terítéskor.
Étkezési szokások és menü
Az ebédet du. 2 óra körül tálalják, míg a vacsorát este 8 és 10 között, ezek a nap legfőbb étkezései. A reggeli csak egy kávé egy sütemény kíséretében.
A menü, a szezonnak megfelelő friss zöldségsalátából és gyümölcsökből áll. Az édességek csak az ünnepi menük részét képezi, és nem fogyasztják naponta.
Sok görög étterem reklámozza magát azzal, hogy házias ételeii vannak és grillezett disznó és báránysültet, friss, kemencében sült halat és gyümölcssalátákat kínálnak.
Főbb görög ételek
- A tengeri gyümölcsöket grillezve tálalják olívaolajjal és citromlével.
- Az olívaolajat minden más országnál többet használják.
- Az Argosi sárgadinnye híres és nagyon ízletes.
- A krétai túró a kemény állagáról ismert, mégis krémes és kecsketejből készül.
- A friss tésztaféléket minden görög étteremben megtalálod, a legkülönbözőbb formákban elkészítve.
- Chiosban termesztik a citromféléket és itt citrom és narancsalapú édességeket készítenek.
- Hagyományos korfui étel a puliszka zöldségraguval.
- A padlizsán nagyra becsült zöldség a görög szigeteken.
- A feta sajt Görögországban juhtejből és nem tehéntejből készül.
- Macedóniában készítik a legjobb görögországi borokat!