E252, E213, E120. Közömbösen olvasunk ezen anyagokról az élelmiszerek címkéjén, és nem is sejtjük, hogy veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Mi is rejtőzik az E betűk mögött? Milyen hatással vannak az egészségünkre? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Az élelmiszer-adalékanyagokat már évek óta használják. Az élelmiszereket kezdetben sóval, cukorral és ecettel tartósították. Az elmúlt 30 év alatt az élelmiszeripar egyre több vegyi anyagot használ az élelmiszerek gyártása során. A legtöbb adalékanyag nem veszélyezteti egészségünket, azonban vannak olyanok is, amelyekről kimutatták, hogy mérgezőek vagy rákkeltők. A gyerekek gyomorsavtúltengése, az allergia, az asztma és a migrén – gyakran ezen adalékanyagokhoz vezethető vissza.
Mik az adalékanyagok?
Az adalékok olyan vegyi anyagok, amelyeket az élelmiszerekhez adnak a gyártási folyamat során ízfokozóként, aromaként vagy tartósítószerként. A legtöbb adalékanyagnak nincs tápértéke. Majdnem minden élelmiszer tartalmaz valamilyen adalékanyagot, többnyire E-ket, vagyis emulgeálószereket.
Törvényes szabályozások
Az Európai Közösség országaiban szigorú szabályok vannak az adalékanyagok felhasználását illetően. Országunkban is több szabályzat létezik, amelyek meghatározzák az adalékanyagok összetételét és mennyiségét, amit az élelmiszerekhez adagolhatnak.
Van egy lista azon emulgeálószerekről, amelyeket kötelező módon fel kell tüntetni az élelmiszerek címkéjén. Olyan adalékanyagok is vannak, amelyeket nem kell feltüntetni, ilyenek az aromaanyagok és az oldószerek. Azon adalékanyagok, amelyeket E betűvel jelölnek, be vannak vizsgálva élelmiszerbiztonsági szempontból, és jóvá vannak hagyva az Európai Unióban. Európában az E-jelzésű adalékanyagok 100-500-ig vannak számozva.
Káros hatás
Az adalékanyagok akkor válnak veszélyessé, amikor túl nagy arányban jelennek meg az élelmiszerekben. Tudnunk kell, hogy hosszú távon az adalékanyagok fogyasztása károsíthatja az egészségünket. Hosszan tartó vagy helytelen fogyasztásuk súlyos betegségeket okozhat. A nemzetközi szervezetek jelentései szerint a szintetikus adalékanyagokkal kezelt élelmiszerek fogyasztása a harmadik vezető halál ok, a drog és gyógyszerfogyasztás és a közlekedési balesetek után.