Magas tápértékének köszönhetően a tojás a kiegyensúlyozott és helyes táplálkozás egyik fontos alkotóeleme. De milyen is a jó tojás?

? Gyakorlatilag, friss tojás alatt nyáron a maximum 15 napos tojást, télen pedig a (megtojástól számított) 25-30 naposat és állandó 8-10 fokon tároltat értjük.

? A tojás fehérje áttetsző kell legyen, jól elhatárolható a sárgájától, a sárgája tömör, egységes, világos sárgától a pirosas sárga színig, jellegzetes illatú és színű.

? Felhasználás előtt a tojást ajánlatos megmosni, ugyanis a héjáról kórokozók kerülhetnek az ételbe. A kacsatojás frissen nem használható majonézek és pudingok elkészítéséhez, csakis jól megfőzve (kb 8 perc).

? A meleg időszakban csak az olyan üzletekből vásárolj tojást, amelyek biztosítják a megfelelő körülményeket termékeik minőségének megőrzése érdekében.

? Ne vásárolj piszkos, repedt vagy törött tojásokat. A 40 g alatti tojásokat kilóra szokták árusítani.