A koktélok minden parti elengedhetetlen részei. De vajon melyik név mit takar? Megkönnyítjük a dolgod és folytatjuk a koktélok bemutatását.

Frappé

Nagyon erősen lehűtve fogyasztják, főként nyáron. Elkészítéséhez sok tört jeget használnak, hozzáadják a kívánt szeszes italt, gyümölcsöket, aztán gyorsan összekeverik. Szívószállal, kiskanállal kínálják. Több fajtáról beszélhetünk: tej frappé (tej, fagylalt, likör, tojás, gyümölcslé), frappé glacial (fagylalt, likör), fagylaltos borfrappé (bor, gyümölcslé, fagylalt) és fagylaltos frappé (fagylalt, tej, tejszín), amely a legkedveltebb.

Frozzen

Nagyon erősen lehűtött ital, a név is csak erre a hűtött felszolgálási módra utal.

Glacé

Lehűtött, főképpen nyáron fogyasztott ital, melyet bármelyik szeszes italból el lehet készíteni. Üvegpohárban, tört jéggel, kiskanállal és szívószállal szolgálják fel. Külön korsóban jéghideg vizet adnak az italhoz. A glacé tulajdonképpen egy felszolgálási forma, nem pedig italelkészítési mód.

Grog

Forró ital, melyet az év bármely szakaszában lehet fogyasztani, de legfőképpen télen. Főként rum, citromlé, cukor és forró víz keveréke. A grog mindenképp tartalmaznia kell a rumot, de ezt helyettesítheti Arrak vagy whisky is.

Highball

Főként nyáron vagy partik alkalmával fogyasztott szomjoltó hosszú ital. Többnyire úgy készítik, hogy üvegpohárba jégkockákat tesznek, valamilyen párlatot öntenek rá, majd szódavízzel vagy gyömbérsörrel hígítják. Citromhéjspirállal díszítik, szívószállal kínálják.

Julep

Az amerikaiak és angolok körében igen kedvelt frissítő hosszú ital. Nagyon reprezentatív és látványos. Elkészítése igen munkaigényes. Általában üvegpohárban készítik, melyet tört jéggel 3 részig megtöltenek úgy, hogy közéje cseresznyét és borsmentalevelet tesznek. Aztán felöntik az előírt italokkal, majd a tetejét cseresznyével és borsmentalevelekkel díszítik. Szívószállal és kiskanállal szolgálják fel.

Knickebain

Bármikor fogyasztható, erősítőként használt ital. Speciális pohárban készítetik, melynek szára is pohárként szolgálhat. Elkészítésekor először likört öntenek a pohárba, majd óvatosan beleteszik a tojássárgáját. Végül pedig valamilyen párlatot öntenek, de úgy, hogy a különböző alkotóelemek össze ne fussanak.

Koktél

A nap bármelyik szakaszában fogyasztható rövid ital. Koktélok készítésénél nagyon kell vigyázni az alapanyagok adagolására, mert a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolhatja az ital ízét. A koktélt általában shakerben készítik, de készülhet keverőpohárban is, illetve közvetlenül a vendég poharában. A koktélok között megkülönböztetünk standard és fantázia koktélokat. A standard koktélok közismertek, és az egész világon ugyanolyan italokból, azonos keverési arányban készítik. A fantázia koktélok nem recept szerint készülnek, általában valamely személy saját specialitása.

Oyster

Ez az ital a „szakértők” szerint igen alkalmas a részeg állapot megszüntetésére. Az Oyster általában tojássárgát, olajat, ketchupot, paradicsomot, fűszereket és Worchester szószt tartalmaz.

Pousse-café

Francia eredetű italkülönlegesség, melyet étkezés után, kávéhoz szolgálnak fel. Tulajdonképpen ez nem koktél, hanem különféle színű és sűrűségű italok egymásra töltése kis, tulipán formájú poharakba. Elkészítése különleges óvatosságot igényel: a legsűrűbb italt a pohár aljára öntik, majd egyre könnyebb sűrűségű italokat öntenek rá egy kanál segítségével. Bármilyen italokból elkészíthető. Felszolgáláskor szívószállal tálalják.

Puff

Szomjúságoltó ital, melyet nők és férfiak egyaránt fogyaszthatnak. A puffok tej és szeszes italok keverékei, melyet shakerben ráznak össze jégkockával, majd üvegpohárba öntenek. Ezután szódával hígítják és szívószállal tálalják.

Puncs

Eredetileg öt alapanyagot tartalmaz: cukor, citromlé, arak (rizspálinka), tea és víz. Később az alapanyagok bővültek, és ma már főként rumból készítik. A puncsot általában melegen isszák, de van hideg változata is. Általában pohárban készítik el, de gyakran készítik nagyobb adagban bólés edényben vagy puncstartóban.