A pezsgő a franciaországi Champagne-ból származik és az ünnepek italának tartják szerte a világon. A boroktól eltérően a pezsgő egy másodlagos erjesztésen is keresztül esik, ekkor kerül a borba a buborék.

A fogyasztás előtt 10-120C-ra kell lehűteni, hogy kellemes aromája élvezhető legyen. Hűtés során a pezsgőben lévő széndioxid felszabadul, ez biztosítja az ital különlegességét.

A pezsgő 300 éves múltra tekint vissza. Az első ilyen italt Dom Pérignon, Benedek-rendi szerzetes készítette a franciaországi Champagne-ban egy kolostor borospincéjében. őt tekintik azóta a pezsgő atyjának. Innen ered a mondás, miszerint a Dom Perignon pezsgő az italok kaviárja.

A behűtött pezsgőt elegáns, speciális poharakban szokás szervírozni. A tószthoz vagy egy esemény elején felszolgált pezsgőt magas talpú, széles pohárban szolgálják fel, mely lehet félgömb vagy kónikus alakúak. A poharat mindig háromnegyedig illik megtölteni.

Az édes és félédes pezsgőket leginkább desszertek mellé ajánlják szőlővel, mandulával, pisztáciával, csokoládéval vagy fagyival, a kávé elfogyasztása előtt, a száraz és félszáraz bruit pezsgőket pedig tálalás előtt, aperitifként fogyasztják.

A desszert mellé először a vörös színű pezsgőt, majd a vörös muskotályost tanácsos szervírozni, természetesen mindegyiket külön serlegben.