Csak teljesen egészséges, sérülésmentes almát vásároljunk és tároljunk. Hosszabb id?re ömlesztve nagyobb mennyiségű gyümölcsöt sose tegyünk el. Az almát mindig tiszta, szellőztethet?, fagymentes pincében tároljuk.

A friss szedésű alma héja fényes, tapintása kemény és méretéhez képest nehéz. Ilyet érdemes venni annak, aki azonnal szeretne lédús, ropogós gyümölcsbe harapni. Ha azonban az antioxidánsok mennyiségét tartjuk szem előtt, akkor a teljesen érett gyümölcsöt válasszuk. Lekvárnak alkalmas a kissé sérült alma is.

Egyes almafajták héját viaszréteg borítja, melytől tapintása kissé zsíros. Az ilyen alma alkalmas a hosszabb tárolásra is. Hasznos, ha tudjuk, mely fajtáknak van viaszrétege, hiszen sokszor a természetes viaszréteget a hosszabb pultonttarthatóság érdekében glutén-tartalmú szerrel pótolják.

Hazánkban az almához az év minden napján hozzá lehet jutni. Ez köszönhető a nyári és őszi azonnal fogyasztható almafajtáknak  és a téli fajták hosszú eltarthatóságának, no és persze az import gyümölcsnek.

Az alma tárolása


Az alma néhány napig – különösebb odafigyelés nélkül – konyhában, spájzban is tárolható. Hosszabb időre viszont keressünk páradús és hűvös helyet, például homokos pincét. Ha nincsen pincénk, kamrában, vagy északi fekvésű fűtetlen, hűvös helyiségben is tarthatjuk. Fontos, hogy a tárolóban 1-5°C fok, és a 80-90 % közötti relatív páratartalom legyen. A légnedvességet víz párologtatásával és szellőzéssel szabályozzuk.

Az almát legjobb rekeszekben tárolni. A rekeszekbe csak egy sor almát tegyünk, ügyeljünk arra, hogy ne érjenek egymáshoz. A legjobb, ha darabonként vékony papírba csomagoljuk őket, de az is elég, ha szalmával, vagy papirossal kibélelt ládába tesszük. A gyümölcsöket 2-3 hetente vizsgáljuk át. A romlásnak indult és túlérett darabokat távolítsuk el. A válogatásnál, átrakodásnál vigyázzunk, hogy az alma ne sérüljön meg.