Vannak olyan ételek, amelyek mumusnak számítanak. Ilyen egyeseknél a répa is. A húslevesen kívül is érdemes azonban fogyasztanunk, hiszen fiatalít, gyógyít…na és hihetetlenül finom!

A répa béta-karotin tartalma közismert, segít a D vitamin beépülésében, és ha napozol- sokkal szebb és tartósabb barna színre tehetsz szert.

Emellett azonban belsőleg is hat. Állítólag az ókorban mérgek ellenszereként használták, manapság azonban jótékony hatása is bizonyított. A bennük lévő karotionidok és flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásúak, sőt egyes kutatások szerint a rák kialakulását is megelőzi az antioxidánsok miatt.

A-, B-, C-vitamin, értékes ásványi anyagok, mint a vas, kalcium és kálium található benne. Fokozott vastartalma miatt a vérszegények és a hölgyek számára kifejezetten jótékony hatású, főként a menstruációs időszak előtt és alatt.

A répa szinte az egyetlen olyan zöldségünk, amely főzve egészségesebb, mint nyersen. Így fogyasztva ugyanis sokkal inkább hozzáférhetővé válik a szervezet számára a karotin.

Fáradtság és levertség esetén is kiváló választás, értágító hatása is van, ezért bizonyos szívgyógyszerekben is használják.

Répa a kozmetikában

Ha fiatalodni szeretnél, egyél répát!

Túl egyszerűen hangzik, ugye? Pedig a répának jelentékeny szerepe van a ráncok kialakulásának késleltetésében, hiszen a szarkalábak előtűnésének legfontosabb okát szünteti meg: a bőr kiszáradását. Ráadásul véd az UVA sugárzás ellen is, ami nem elhanyagolható tényezője a ráncosodásnak. Az új sejtek termelődését is segíti, ezáltal védi a bőr külső hámrétegét, sőt, még a haj töredezését is megakadályozza.

Így használd a konyhádban

Répatorta

Majdnem két óra az elkészítése a répatortának, de hidd el, megéri.

Kell hozzá:

30 dkg barna cukor
2 dl étolaj
4 db nagy tojás
28 dkg liszt
10 dkg durvára tört dió
12 g sütőpor
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
40 dkg reszelt sárgarépa

5 dkg olvasztott fehér csokoládé
1 db narancs reszelt héja

Ebből lesz a máz:

20 dkg natúr krémsajt
reszelt répa
1 evőkanál vanília esszencia

Reszeld le a répákat, majd egy 30 centis tortakarikát vajazzunk és lisztezzünk ki. Keverd el a barnacukrot az olajjal, majd a tojásokkal! A diót keverd össze a liszttel, a sütőporral és egy késhegyni sóval. A lisztes keveréket öntsük a cukros masszához, keverjük össze, majd jöhet bele a répa, az olvasztott fehér csoki, és a reszelt narancshéj. Önts a masszát a sütőformába, majd előmelegített sütőben süsd 60 percig légkeveréssel. Ha nincs, akkor 90 percig. Ha kihűlt a „tészta”, kivehetjük a sütőformából. Kevés reszelt répával keverjük el a máz hozzávalóit, majd szépen megkenjük süti tetejét!

Répaszószos csirkemell

Kell hozzá:

Hagyma
Répa

bors
kakukkfű
Fokhagyma
Csirkemell
Főzőtejszín vagy riszliszt és rizsital

Piríts meg egy fej vöröshagymát olivaolajon magasabb falú serpenyőben, reszelj hozzá három nagyobb répát, tegyél bele egy fokhagymát, egy pohár vizet, sót, borsot, kakukkfüvet. Keverj hozzá egy evőkanál rizslisztet és egy dl rizsitalt vagy egy dl főzőtejszínt! Ha kihűlt, turmixold össze az egészet. Hogy ne csináljunk több mosatlant, ugyanabban a serpenyőben olivaolajon pirítsd meg a fél kilónyi apró kockákra vágott csirkemellett, tegyél hozzá egy deci vizet, öntsd az edénybe az összeturmixolt répaszószt, legalább még egy negyed óráig rotyogtasd lassú tűzön őket együtt. Tálald rizsell!

Répasaláta

Kell hozzá:

Répa

bors
Citromlé
Mustár
Olaj
Fokhagyma/hagyma

Reszelj meg 3-4 darab répát! Keverj össze két evőkanál citromlevet, két evőkanál olajat, két teáskanál mustárt, majd tegyél a „szószhoz” három gerezd passzírozott fokhagymát. Keverd bele a répát, tegyél hozzá sót, és már fogyaszthatod is a vitaminbombát.

Tipp: Ha nagyon sok C-vitaminra van szükséged, vásárolj a piacon savanyúkáposztát, és tegyél bele azt is – itt fokhagyma helyett vagy mellett tegyél bele lilahagymát is.