Azt mondják, hogy amikor kaviárt tálalsz fel, minden vendéged irigyelni fog az anyagi helyzeted miatt. De mi is valójában a kaviár?
A szó valójában hal ikrát jelent, főleg tokhal, lazac, de tonhal ikrája is, aminek a zsiradékja és membránja le van tisztítva és enyhén sózott.
A tokhal ikra drágább, a színe csillogó fekete, a lazac, a pisztráng vagy ponty ikrája pedig olcsóbb, ezeknek a színe pedig aranysárga és pirosas-narancsos árnyalatok között változik
A kaviár annál ízletesebb és drágább minél kevesebb a sótartalma, tehát romlandóbb. Az a kaviár amely a kereskedelemben található nagy sótartalmú, lekvárhoz hasonló állagú, gyenge minőségű, olcsó, de fel lehet használni egyes kaviár alapú receptek előállításához, mivel erős az aromája.
Hogyan kell a kaviárt felszolgálni?
? egymagában, mint előétel vagy főételként egy nagyigényű vendégfogadáson.
? a kaviárt nem lehet fémedényben tartani, csakis kicsi üveg vagy műanyagedényekben, amelyek jéggel tele edényekre vannak téve.
? kötelezően pirított kenyérrel kell felszolgálni! A szakemberek szerint hideg vodkát kell mellé adni, vannak akik pedig a pezsgőt ajánlják.
? a kaviár mellé fel lehet szolgálni citromszeleteket, apróra vagdalt hagymát, tejfölt, keményre főtt és felvagdalt tojást.
? ha egy vendégségben közös edényben van feltálalva a kaviár, csak két kiskanálnyival egyél. Több elfogyasztása szemtelenség lenne, mivel nagyon drága.
? azokban az ételreceptekben, amelyekbe kaviárt kéne tenni, lehet helyettesíteni olcsóbb árúval is, de nagyon kell vigyázni, hogy az ízét ne nyomjuk el más fűszerekkel vagy sóval.
? a kaviár nagyon jól megy túróval, tojással és hideg levesekkel
? a kaviárban sok az A és D vitamin, Omega 3 zsírsavak és az arginin (amitől nemi vágyat fokozó hatása van), de tartalmaz koleszterint és nátriumot is, ezért mérsékelten kell fogyasztani.
? a kaviár fogyasztásából nem lehet szokást csinálni! Öröm és gyönyör, nem pedig uzsonna étkezések között!