A keletiek régóta figyelmeztetnek arra, hogy étrendünk nagy hatással van az egészségünkre. Most a nyugati táplálkozás-szakértők is megerősítik ezt. Egy nemrég készült tanulmány szerint a helytelen táplálkozás kiválthatja a pattanások megjelenését.

A tizenévesek fő problémáját, a pattanásokat az étrendjük okozza, állítják a táplálkozási szakértők. És itt nemcsak a csokoládéról vagy a pizzáról beszélnek. A modern étrendről van szó, amely bőven tartalmaz keményítő és cukor alapú termékeket.

Tudományos alapok

Több divatos étel megemeli a vércukorszintet és a koleszterinszintet, ami cukorbetegséghez és elhízáshoz vezet. Ezen betegségek mellett az étrend lehet a pattanások fő okozója is, mivel a szervezetből hormonális reakciót vált ki. A modern étrend következtében megnő a vér inzulinszintje, ami kiváltja a tesztoszteron szint növekedését, és ez a hormon serkenti a faggyútermelést. A faggyú elzárja a bőr pórusait, és kialakulnak a pattanások. Az már bizonyított tény, hogy a magas tesztoszteron szint a pattanások szálláskészítője. Ebben az esetben főleg a gabona alapú élelmiszerek veszélyesek, mert emelik a vércukorszintet.

Főként a tinik és középkorúak problémája

Miért is érinti jobban a tizenéveseket a pattanás megjelenése? A fiatalok szervezete fejlődésben van, a szövetek rezisztensek az inzulinnal szemben, és nagy mennyiségben felgyűlve a szervezetben, pattanásokat okoz.

Dr. Loren Cordain Colorado-i Állami Egyetem szakértője megállapította, hogy a tizenévesek 95%-ának és a 40 év alatti felnőttek felének gondot okoznak a pattanások. Ugyanakkor azt is közölte, hogy az olyan terülteteken mint pl. Új-Guinea vagy Paraguay, nem létezik ez a probléma. A kutatók 1200 személyt vizsgáltak meg, és senkinek sem volt pattanása. A magyarázat nem genetikában, hanem táplálkozásban rejlik: ezek az emberek az általuk termesztett zöldségekkel és gyümölcsökkel vagy tengeri gyümölcsökkel táplálkoztak.

„Amikor Dél-Amerikában és Új-Guineában folyattam a kutatásokat, megállapítottam, hogy a nyugati részeken élő emberek már átvették a modern életmódot és étrendet, és már meg is jelenetek náluk a pattanások” – mondta dr. Cordain.

Megfelelő étrend és a stressz hiánya

Egyértelmű kapcsolat van az étrend és a pattanások megjelenése között. Segíthet a pattanások megelőzésében a megfelelő étrend, de kezelni már nem elég a táplálkozási szokások megváltoztatása, mert a stressz is kiváló ok lehet. A kutatók szerint a civilizációtól távol eső terülteken az emberek stresszhiánya is megakadályozza a pattanások kialakulását.

Mit együnk?

A táplálkozási szakértők azt tanácsolják, hogy fogyasszunk alacsony szénhidráttartalmú ételeket. Ilyenek a hús, a halak, a zöldségek és a gyümölcsök. Kerüljük az olyan ételeket, amelyekről magunk is tudjuk, hogy elősegítik a pattanások kialakulását (csokoládé, mogyoró és a zsíros ételek), és próbáljunk meg egészségesen étkezni.

A nyugati, főleg az amerikai táplálkozás-szakértők még nem jutottak arra a következtetésre, hogy a táplálkozás egyértelműen felelős a pattanásokért. A modern kutatások megállapítják, hogy a táplálkozásnak fontos szerep jut a pattanások megjelenésében, azonban ezek más kiváló okokat is szóba hoznak, mint például a stressz vagy a genetikai hajlam. Ezzel ellentétben a keletiek, különösen a kínaiak úgy tartják, hogy a helytelen táplálkozás a felelős a pattanásokért, éppen ezért azt javasolják, hogy alacsony koleszterintartalmú táplálékokat vegyünk magunkhoz.