A tejszín és a telföl konyháink szerves része, használjuk desszertekhez, levesekhez és főételekhez egyaránt. De milyen is a jó tejföl és tejszín?

A habnak való tejszín folyékony, kinézete és állaga egyenletesen sima, színe tejfehér, egészen a sárgás-fehérig, jellegzetes aromájú édeskés íze van. Nem tartalmazhat zsiradék darabokat, fehérje elemeket, idegen ízt vagy szagot.

Nem lehet megfelelő minőségű tejszínhabot készíteni savanyú, tejszínből, ami 24 óránál tovább állt.

A tejföl, jellegzetes erjesztett baktérium, fényes, sárgás-fehér színű, egyenletes állagú, gyöngyöző, a jellegzetes erjesztett tej íze kellemes savanykás aromát kölcsönöz. A nem megfelelő minőségű tejföl: túl savanyú, keserű, tömített, zsírdarabos vagy durvaszemcsés.

A tejfölt lehet hamisítani, lisztel, mixerrel eldolgozott joghurttal vagy keményítővel.

A zsírtalan (hamisított) tejföl, matt, túrós, joghurt-savanyú, liszt vagy keményítő ízű.