Ha felidézzük a pizza reklámot, ahol Luciano Pavarotti Az asszony ingatag című áriával ad varázslatos hangulatot egy szerelmespár éttermi randevújának, talán mi is megfelelő „itáliás” életérzéssel láthatunk a legkedveltebb olasz fogásokhoz.
Tészták és pizzák olasz módra
Az olasz étkezési szokások egészen a Római Birodalomig vezethetőek vissza, és persze a hamisítatlan itáliai életszemléletre – ők ugyanis érzéssel főznek. Érzéssel főzik a spagettit, a makarónit, a tagliatellét, vagy a lasagnét, sőt, éttermeikben megszokott dolognak számít, ha a vendég a saját érzéseire hagyatkozik. Nevezetesen begyalogol a konyhába, felveszi a szakács helyes sipkáját, és a saját ízlése szerint főzi meg kedvenc tésztáját. S hogy hányféle tésztát ismernek? Minthogy nincs olyan szám, amelynél ne lehetne eggyel nagyobbat mondani, az olasz háziasszony akár az év minden napján újabb és újabb tésztaételekkel örvendeztetheti meg az éhes családot. S a változatosság csak fokozható a különböző felvágottak, halak, rákok, vagy éppen az ún. sugo mártás felvonultatásával.
A pizza állítólagos olasz eredetéről ezer és ezer oldalt lehetne megtölteni, és ezt meg is tették korábban – így hát tekintsünk el a kétes genealógiától, és szorítkozzunk Itália hagyományos, hamisítatlan, fagyasztómentes pizzáira, mert ez az, ami általában fogyasztómentes itthon. Ehhez először is fel kell keresnünk egy olasz pizzériát, nem pedig egy mezei éttermet, és máris láthatjuk, hogy a nálunk megszokott bumszli, vastag tésztákat hírből sem ismerik a taljánok. A forno a legna, vagyis a faszenes kemencében sült pizzatészta néhány perc alatt eléri a kívánt halmazállapotot, és az ehető státuszt – meghintve egy kis bazsalikommal, mennyei illatfelhőt áraszt. S hogy a Margherita miért Margherita? Nem csupán azért, mert a fenti tésztát még mozzarellával, parmezánnal, és néhány hámozott paradicsommal bolondítják meg, hanem némi tisztelettel és hazafiassággal is – a pizzák királynője Margit olasz királynéról (1878 – 1900) kapta oly gyakran szánkra vett nevét. Jöjjön most néhány különleges pizza és alap hozzávalói: a Baltica elképzelhetetlen mozzarella és lazac nélkül, a Boscaiola nem nélkülözi a kagylót, persze a paradicsom és mozzarella mellett, a Capricciosa kihagyhatatlan hozzávalója az articsókaszív, a szardella, a kagyló és az olívabogyó, és még folytathatnánk a pizzák sorát egészen a grillezett zöldséges mozzarellás, paradicsomos változatig, mely történetesen az Ortolana nevet kapta.
Zöldségek és egyéb állatfajok
A zöldségfogyasztás igencsak jellemző az olaszokra, és ezt bizony keresztezik is a leves készítéssel – a zöldségkrém leves, a minesztra, a spenót-, rizs- és az erőleves nagy népszerűségnek örvend. Ezenkívül az előételként vagy köretként is gyakran előkerülnek különféle zöldségek, mint az articsóka, a húsos paradicsom, a vastag levelű hagyma, a padlizsán vagy a cukkini (zucchini). Persze egy bájos tengeri sünnek sem tudnak ellenállni.
Húsfogyasztásuk áldozatai leginkább persze a marha, borjú és bárányállományból kerülnek ki, de térjünk is át a desszertekre, mint a fagylalt vagy a parfé – ahol gelato feliratot látunk, érdemes néhány percre elidőzni.
Kagylóhéjban és nagyon röviden tehát ennyi, további barangolásokat kívánok az olasz konyhában!
Szerző: Lau
Írj Te is cikket nekünk a Mediacontent.hu oldalon keresztül!