A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Az egészséges táplálkozás, élelmiszereink és környezetünk értékei, veszélyei

Vajon mikor hozunk jó döntést? Ha egyszerűen leemeljük a polcról a számunkra szimpatikus gyümölcslevet, kekszet, gyümölcsöt vagy zöldséget, vagy akkor járunk jobban, ha akkurátusan megvizsgáljuk élelmiszereink tartalmát és származási helyét? Ismert tény, hogy az élelmiszerként termelt növények sem feltétlenül lesznek teljes értékűek, hiszen a zöldségek, gyümölcsök, húsok és a gabonafélék Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

A megfelelő hidratáltság és az ásványvizek szerepe életünkben

Víz nélkül nincsen élet, s többek között a víznek is köszönhető, hogy mára ilyen sokszínű állat- és növényvilág alakulhatott ki bolygónkon. Az élő szervezet alapja a víz, és elmondható, hogy nincs semmi a Földön, ami azt teljes mértékben nélkülözni tudná. A mi „Kék Bolygónk” ? részét borítja víz, de azt Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Az ásványvizek fajtái és csoportosítása

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarország vízkészletei kiemelkedő méretűek. A felszín alatti vizek, így az ivóvíz minősége igen jó, 70 %-a kifogástalannak mondható. Életünk során sokféle vizet fogyasztunk, egy ember évente közel 1000 liter folyadékot iszik, s eközben akár több mint 200 kg kőzetet „fogyasztunk el”, különböző oldott ásványi anyagok formájában. Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Az egészséges nyúlhús

Beköszöntött a tavasz, elérkezett április, közeleg a húsvét. A böjti időszak alatt és a megújulás évszakában mindannyian többet törődünk az egészségünkkel, és sokan változatosságra vágyunk. Az egészséges nyúlhús Talán az ételfogyasztásunkra jellemző ez a leginkább, hiszen napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap az egészséges konyha. Így válnak egyre ismertebbé, népszerűbbé és Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: makro ásványi anyagok – 5. rész

Az ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem tud érvényesülni. Ha ásványi anyagok nincsenek jelen, a vitaminok nem képesek működni, a szervezet nem tudja asszimilálni, beépíteni őket. Az ásványi anyagok fontosságát az is jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: vízben oldódó vitaminok – 4. rész

A vitaminok oldhatóak lehetnek zsírban vagy vízben. Míg a zsírban oldódó vitaminok hosszabb időre is képesek raktározódni a szervezetben, a vízben oldódó vitaminokból csak pár napos készlettel rendelkezünk, ezért naponta kell fogyasztanunk. B1-vitamin Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodást, csökkenti a cukoréhséget. A gerincvelő Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: mikro ásványi anyagok – 6. rész

Az ásványi anyagok fontosságát jelzi, hogy míg a szervezet képes néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat nem tud szintetizálni, azokat kívülről kell bevinni táplálkozás révén. Vizsgáljuk most meg az ásványi anyagok második csoportját, a mikroelemeket. Vas Fontos szerepe van a sejtlégzésben, a vérképzésben. A megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához, Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: zsírok és olajok – 2. rész

A zsírok és olajok az élettani funkciók működtetői. Az étkezési zsiradékok táplálkozásunk nélkülözhetetlen elemei. A zsírok a szénhidrátok mellett a legfontosabb energiaforrásunk. A szervezetünk a zsiradékok nélkül nem tudna hozzájutni az esszenciális aminosavakhoz, és nem tudná felszívni a zsírban oldódó vitaminokat. Fehérjéhez kapcsolódva az idegrendszer és néhány szerv építőanyaga valamint Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta

Egészséges táplálkozás: zsírban oldódó vitaminok – 3. rész

A vitaminok olyan tápanyagok, amelyek energiát nem szolgáltatnak, a szervezet működéséhez mégis elengedhetetlenül fontosak. Mivel szervezetünk nem tudja előállítani ezeket az anyagokat, ezért minden nap biztosítani kell az étrendünkön keresztül bejutásukat. Egyik részük zsírban oldódik (az A-, D-, E- és K-vitamin), ezek hosszabb időre is képesek raktározódni a szervezetben. Ezért Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

A víz élettani szerepe

Az emberi szervezet egyik legfontosabb alkotóeleme a víz. A csecsemő szervezete 80%-ban, a felnőtté már csak 60%-ban, az idős szervezet pedig mindössze 50%-ban tartalmaz vizet. Testünk megfelelő működésének, fejlődésének, egészségmegőrzésének alapvető feltétele a folyadékháztartás egyensúlya. A víz élettani szerepe széleskörű az emberi szervezetben: biztosítja a vérkeringést, lehetővé teszi a tápanyagok Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta