Egészséges táplálkozás: fehérjék és szénhidrátok – 1. rész

Tápanyagokra azért van szükségünk, hogy legyen energiánk, a szervek működjenek, a táplálék hasznosulni tudjon, a sejtek növekedjenek. Röviden azért, hogy éljünk és működtessünk egy testet. A tápanyagokat csoportosíthatjuk makro- és mikro-tápanyagokra: makro-tápanyagok – ezen energiát adó tápanyagoknak három csoportjuk van: a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. mikro-tápanyagok – ezek Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Így pótold a folyadékot ételekkel!

Nyáron a hőmérséklet emelkedésével nő a kiszáradás kockázata, így fokozott odafigyelést igényel, hogy szerveztünk vízháztartását egyensúlyban tartsuk. Az étrendi változatosság a folyadékpótlást is megkönnyíti. Az Európai Hidratációs Intézet szakemberei szerint az ásványvízen, üdítőkön kívül egy magas víztartalmú nyári étrend is hatékonyan hozzájárul a hidratációhoz. Megfelelő ételekkel folyadékszükségletünk közel egyharmada fedezhető. Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Mit egyen a gyerek?

Mit adjunk enni a gyermeknek? Miből mennyi és mikor kerüljön az asztalra? Íme, a reggeli, tízórai, uzsonna, és az ebéd kérdései, na meg válaszai. Az egészséges élet alapjait a gyermekkori megfelelő táplálkozás nagymértékben meghatározza. Az optimális növekedés, fejlődés a kiegyensúlyozott tápanyag- és energiabeviteltől függ, másrészt pedig ekkor alakulnak ki a Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Létezik-e egészséges karácsonyi menü?

Az ünnepek közeledtével egyre többször kerül szóba, hogy mi is kerüljön karácsonykor az asztalra. Bejgli és más sütemények, szaloncukor és persze zsíros-kiadós főételek sora ilyenkor a menü, ha a hagyományos karácsonyi ételek mellett döntünk. Sokan ezért is vélekednek úgy: karácsonykor félre a diétával, hiszen képtelenség egészséges menüt összeállítani a családnak! Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Megfelelő folyadékpótlással könnyebben megy a tanulás

A megfelelő folyadékpótlás bizonyítottan szerepet játszik az egészségmegőrzésben, segíti a jó közérzet és teljesítőképesség fenntartását.  A folyadékhiány nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is problémákat okozhat, érzékelhetően rontja a koncentrációs képességet és a rövid távú memóriát. Különösen igaz ez a gyermekekre, hisz testük víztartalma valamivel magasabb, mint a felnőtteké. Esetükben még fontosabb Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Mire jó a grapefruit?

A grapefruit az egyik legbibisebb gyümölcs. Kesernyés íze van, ezért sokan inkább kerülik. Mondván: egy gyümölcs legyen édes, pedig, ha a tudnák… Ezt a bogyós termésnek számító grapefruit nevű gyömölcsöt körül-belül kétszáz éve nemesítették a narancs és a citrancs keresztezésével a Karib térségben, majd szépen meghódította a világot. Nem véletlenül! Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

A tojás olyan káros, mint a dohányzás?

A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás – állítják kanadai kutatók. A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat – férfiakon és nőkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt – számolt be róla az MTI. Az alanyokkal kérdőívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikről. Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Sárgarépa – Hogyan használjuk hatékonyan?

A sárgarépa jótékony hatásairól már mindenki hallott, de vajon hogyan hozhatjuk ki belőle a legtöbbet a konyhában? Hogyan készítsük el úgy, hogy megőrizze jótékony tulajdonságait? “Az orvostudomány abból áll, hogy szórakoztatja a beteget, amíg a természet meggyógyítja azt.” Úgy tűnik, Voltaire-nek igaza volt, hisz a természetben mindent megtalálunk, amire csak Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Minden, amit az adalékanyagokról tudni kell

Újévi fogadalmaid közt szerepel, hogy egészségesebben fogsz étkezni? A közhiedelemmel ellentétben nem minden adalékanyag szintetikus, valójában számos adalékanyagot természetes alapanyagokból állítanak elő. Sok közülük pedig olyan élelmiszereknek is alkotóeleme, amelyek akár otthon a kertünkben is nőhetnek. Az adalékanyagokkal kapcsolatban gyakran felvetődő kérdésekre Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa válaszol. Miért használnak Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta
A dobozos tej | Étel alapanyagok | tej

Az egészséges táplálkozás, élelmiszereink és környezetünk értékei, veszélyei

Vajon mikor hozunk jó döntést? Ha egyszerűen leemeljük a polcról a számunkra szimpatikus gyümölcslevet, kekszet, gyümölcsöt vagy zöldséget, vagy akkor járunk jobban, ha akkurátusan megvizsgáljuk élelmiszereink tartalmát és származási helyét? Ismert tény, hogy az élelmiszerként termelt növények sem feltétlenül lesznek teljes értékűek, hiszen a zöldségek, gyümölcsök, húsok és a gabonafélék Bővebben……

Szerző: Ötletkonyha Szerkesztőség | Közzétéve: telt el a közzététel óta