Az E-k olyan vegyi adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerekhez adnak a gyártási folyamat során ízfokozóként, aromaként vagy tartósítószerként. Az adalékanyagok tulajdonságaik szerint vannak csoportosítva. Íme a közülük leggyakrabban használtak.

Adalékanyag kategóriák

Antioxidánsok

Az oxidáció gátlásával növelik az élelmiszerek eltarthatóságát. Az élelmiszerek elszíneződésének és avasodásának megelőzésére használják. Megtalálhatók a süteményekben, a levesekben és a szószokban. A C-vitamin az egyik leggyakrabban használt antioxidáns. Ismertek még a butylated hydoxyanisole (BHA) – E320 és a butylated hydroxytoluene (BHT) – E 321 antioxidánsok. Nagy dózisokban a BHA és BHT rákkeltő.

Ételszínezékek

Ezen anyagok vonzóbbá teszik az élelmiszereket, a joghurt rózsaszínűbb, az üdítő narancssárgább lesz tőlük. Vannak természetes színezékek is, mint a kurkumin (E100), de vannak mesterségesen előállított színezékek is, mint a tartrazin (E102), amelyről már jelentették, hogy káros mellékhatásokat válthat ki.

Emulgeátorok

Az emulgeátorok olyan anyagok, amelyek segítenek megőrizni egy keverék homogén összetételét.

Stabilizátorok

A stabilizátorok az élelmiszerek fizikai, kémiai tulajdonságainak megőrzéséért felelősek.

Kötőanyagok

A kötőanyagoknak a zselék kialakításában és megtartásában van szerepük

Aromaanyagok

Az aromaanyagok az élelmiszerek ízét befolyásolják és növelik.

Tartósítószerek

Az élelmiszerek eltarthatósági idejét hosszabbítják meg, és védik azokat a mikroorganizmusoktól. A húskészítmények nitrátokat tartalmaznak (E249-től E252-ig), amelyek távol tartják a baktériumokat.

Édesítőszerek

Az édesítőszerek azok a cukortól eltérő anyagok, amelyeket édesítésre használnak. Az emberek arra törekednek, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszanak, így helyettesítőket keresnek, mint az aceszulfám-K (E950), aszpartám (E951) és a szacharin (E954). Ezen adalékok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor, és fogszuvasodást sem okoznak, és elmondható, hogy nem károsak az egészségre.

Adalékanyagok, melyek problémákat okozhatnak

? rákkeltők: E131, E 142, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E217, E239, E330

? veszélyesek, a B12-vitamint blokkolják: E102, E110, E120, E124, E127, E220

? megemelhetik a vérnyomást: E250, E251, E252

? emésztési zavarokat okoznak (gyomorrontás, hányinger, hasgörcs stb.): E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (a jégből)

? az Egyesült Államokban betiltott élelmiszer adalékok: E103, E105, E111, E121, E125, E126, E152, E181

A legveszélyesebbek

? E123 – betiltották az Egyesült Államokban és a volt szovjet államokban. Megtalálható a cukorkákban, a zselékben, a mentolos drazsékban, az olvasztott sajtban és a sajtkrémben. A legerősebb rákkeltő anyag az összes adalék közül. Ehhez a kategóriához tartozik még az E110, amelyet többnyire a sárga színű édességekben (főként a pudingporokban) találunk meg.

? E330 – a szájüreg betegségeiért felelős, erősen rákkeltő anyag. Majdnem az összes kereskedelmi forgalomban található üdítőben jelen van.

? E102 – egy ételszínezék, amelyet az édességekhez, főként a pudingokhoz szokták hozzáadni. Rákkelő hatása van.