Az eper az egyik legfinomabb idénygyümölcs, amit csak a hátán hordott eddig a Föld. Persze akad, aki allergiás rá, de ezt is ki lehet védeni. Íme az eper-praktikák tárháza! Mit készíthetünk és hogyan ebből a gyümölcsből?

Az eper akármennyire is finom, allergiás reakciót válthat ki azok körében, akiknek ugyan nincs valójában eperallergiájuk, de nagyon ritkán esznek epret. Csalánkiütések jelentkezhetnek, de nem kell aggódni, hamar elmúlik!

Arról, hogy hogyan bánj az eperrel, hogy minél tovább friss maradjon, ITT olvashatsz!

Eper teaként

Az epernek nem csak szokványosan a húsát, de a levelét is fel lehet használni. Ha teát főzünk belőle (forrázd le a friss leveleket, és hagyd állni 15-20 percig), segíti a belek fertőtlenítését, és régebben lázas betegeknél is alkalmazták izzasztásra.

Persze mi a konyhában leginkább a húsát akarjuk használni, azt az édes, finom, tömény húsát!

Az eper nyersen

Az epret nyersen leginkább salátákban és italokban használhatjuk fel. Készíthetünk belőle bólét, eperbort, eperlikőrt sőt, szörpöt is. Természetesen dzsem is készülhet belőle mint szinte minden gyümölcsből.

Epres ital

Azokon a tökéletesen egyszerű finomságokon, mint a tejszínhabos, cukrozott vagy olvasztott étcsokoládéba mártott eper most egyáltalán nem közönyösen, de átlépünk, olyan egyszerűek. Mégis meg kell jegyeznünk, hogy mennyeiek!

Tipp! Ha citromlevet adunk hozzá- akár az ételekben akár csak úgy önmagában fogyasztva, sokkal ízletesebbé válik, és emésztése is könnyebb lesz szervezetünk számára.

A sütemények díszítésére kiválóan alkalmas akár egészben akár félbevágva.

Epermártás variációk

Az epret mártásként is felhasználhatjuk húsokhoz – akár vadhúsokhoz is. Szarvashoz például kifejezetten ajánlott, de csirkemellhez és sült sajtokhoz is remek választás.

Készíthetjük ez epermártást vörösborral (pirítsuk meg a cukrot, aztán öntsük fel egy deci vörösborral, és ebbe dobjuk bele a 30-40 deka epret. Fahéj és méz is dukál hozzá – na meg icipici só)

De tehetjük ezt só, méz, citrom na és sherry hozzáadásával is.

Próbáld ki a vadhússzeleteket epres bormártással! Isteni!

Epret a sütibe

Ha süteménybe szeretnénk tenni, akkor részísítsük előnyben a csokoládés, karamelles és túrós desszerteket. A piskótákba apróra törve vagy turmixolva tegyük, hogy ne áztassa el a sütit, ha azonban egyben szeretnénk látni a szemetgyönyörködtető eperformákat, tegyük az édesség tetejére, és szórjuk meg fahéjjal és cukorral, így nem szárad ki, és ha nem elég édes a gyümölcsünk, ez a módszer azon is segít.

A kihagyhatatlan epres muffin

Ha krémet készítünk belőle vagy valamilyen krémhez adjuk hozzá, az előírt adag egy részét turmixgéppel dolgozzuk bele a masszába, és amint az kész van, a többi epret keverjük hozzá, hogy látványosan gyümölcsös desszertet készítsünk.

Korunk kedvenc sütijéhez, a muffinhoz is akad epres változat. Kihagyhatatlan!

Eperleves hidegen-melegen

Az egyik legegyszerűbb levest készíteni az eperből. Hány kilónyi eprünk van, ugyanannyi tejet készítünk elő. Az eper felével ezt jól összeturmixoljuk, adunk hozzá ízlés szerint tejszínt, feltesszük főni. Ha kell, adunk hozzá cukrot, de inkább mézet. Amint buggyant egyet, levesszük a tűzről, belekeverjük az eperdarabokat. Megvárjuk, míg meghűl, aztán tejszínhabbal tálaljuk.

Persze van ennek egy kicsit megbolondított változata is. Ezt az eperleves receptet is érdemes kipróbálni.

Jó étvágyat kívánunk!

Önnek is van egy jó epres receptje? Regisztráljon oldalunkon és töltse fel receptjét, hiszen most nyerhet

Hogyan kell receptet feltölteni?

• Amennyiben nem vagy az oldal felhasználója Regisztrálj!

• A sikeres regisztráció után lépj be az Ötletkonyha klubba.

• Kattints a Recept hozzáadása opcióra. És kövesd az utasításokat!