A megélhetési válság idején sok család keresi a módját, hogyan lehet olcsón és mégis táplálóan főzni. Egy fogyasztási szakértő most bebizonyította: ezer Forint környékén kijön egy komplett, háromfogásos vacsora négy főre.

A folyamatosan emelkedő árak közepette egyre nehezebb feladatot jelent a családi költségvetés betartása. A legtöbben igyekeznek ott spórolni, ahol lehet – elsősorban az élelmiszereken. Egy fogyasztási szakértő azonban most bebizonyította, hogy igenis lehetséges tápláló, meleg ételt tenni az asztalra nagyon kedvező áron is.

Olivier Dauvers, a szupermarketek működését jól ismerő szakértő nem csak elméletben beszél – ő maga állított össze egy komplett menüt négy fő részére úgy, hogy az összköltség nem haladta meg a 12 eurót, azaz kb. 4 600 forintot, ami fejenként kevesebb mint 1 200 forint.

Így áll össze az olcsó, de laktató menü

A hús: csirkecomb a megfizethető megoldás

Dauvers a húsos pultnál kezdte a bevásárlást, és már az első döntésével jelentős összeget takarított meg: „A baromfirészleggel kezdtem, mert a csirke jóval olcsóbb, mint a marhahús” – mondta. A csirkecomb ára kilónként körülbelül 5 euró (kb. 1 900 forint), szemben a csirkemellel, amely akár két-háromszor is drágább lehet.

A négy fő számára szükséges mennyiség ára összesen kb. 1 360 forintra jött ki.

A köret: szezonális zöldség, tejszínesen

A szakértő a zöldségeket is tudatosan választotta meg. A téli időszakban könnyebben elérhető alapanyagokra koncentrált, így esett a választása a póréhagymára, amely kicsivel több mint 1 euró/kg (kb. 380 forint/kg) áron volt kapható.

A póréhagymát tejszínnel készítette el, így egyfajta krémes zöldségköretet kapott – tápláló, egyszerű és olcsó. A teljes adag költsége körülbelül 760 forint volt.

A desszert: házi almás tarte tatin

A vacsorát egy francia klasszikus, az almás tarte tatin zárja, amely olcsón elkészíthető és sokféleképpen variálható. Ehhez 1,5 kg almára és egy csomag kész leveles tésztára volt szükség – ezek összesen 3,64 euróba (kb. 1 400 forintba) kerültek.

A desszert tehát fejenként alig több mint 350 forintból kijött.

A teljes vacsora: három fogás 4 600 forintból

Ha összeadjuk a hozzávalókat, az egész háromfogásos vacsora ára négy főre 11,72 euró, azaz nagyjából 4 600 forint volt. Ez fejenként csupán 1 150 forint, ami szinte példátlan egy teljes értékű, húsos, zöldséges, desszertes menü esetén.

„Ebből az összegből valóban lehet jót és kiegyensúlyozottan enni – egy emberre vetítve három euró alatt” – hangsúlyozta a szakértő.

A spórolás kulcsa: tudatos vásárlás

Dauvers szerint nem az a cél, hogy minden áron lemondjunk dolgokról, hanem hogy tudatos döntéseket hozzunk. Az ő receptjeiben nincsenek különleges vagy luxus hozzávalók, csupán okosan kiválasztott alapanyagok, amelyek szezonálisak, olcsók, de megfelelő tápértékkel bírnak.

A menü ugyan egyszerű, de jól mutatja, hogyan lehet elérhető áron is változatos, házias vacsorát készíteni. Ha valaki figyel a vásárláskor az árakra, a mennyiségekre és a szezonalitásra, még a mai árak mellett is lehet spórolni anélkül, hogy az élvezeti érték sérülne.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük