Szinte mindannyian ismerjük azt a kellemetlen hasi teltségérzetet, ami evés után jelentkezik – a gázok miatt. Bár gyakori jelenségről van szó, szerencsére kis odafigyeléssel elkerülhető.
Olyan egyszerű trükkök, mint például a bab beáztatása főzés előtt vagy egy alma elfogyasztása is segíthet az emésztés javításában, csökkentve ezzel a puffadást. Azonban a szakértők szerint van két konkrét étkezési szokás, amelyet érdemes elhagyni, ha valóban szeretnénk megszüntetni a problémát. Nézzük, mik ezek!
Étkezési szokások, amiket kerülj a puffadás elkerülése érdekében
Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteihez (NIH) tartozó Nemzeti Diabétesz, Emésztőrendszeri és Vesebetegségek Intézetének (NIDDK) szakértői szerint a két legfontosabb dolog, amit megtehetünk a gázképződés ellen, az a kisebb adagok fogyasztása és az, hogy ne beszéljünk evés közben. Bár ezek apró dolgoknak tűnnek, mégis jelentős hatással lehetnek a gázképződésre.
A szakértők azt is tanácsolják, hogy étkezéseinket lehetőleg nyugodt környezetben, lassan fogyasszuk el, különösen ebéd és vacsora során, amikor hajlamosabbak vagyunk nagyobb mennyiséget enni.
Érdemes inkább több kisebb étkezést beiktatni a nap folyamán, mintsem hosszú szüneteket tartani és egyszerre nagy mennyiséget fogyasztani reggelire, ebédre vagy vacsorára. Emellett azt is fontos tudni, hogy egy-egy böfögés vagy néhány gáz az étkezést követően teljesen normális – de ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket, érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat.
Mely ételek okoznak több gázt?
Noha a puffadás természetes része lehet az emésztésnek, bizonyos ételek jelentősen növelhetik a gázképződés esélyét, különösen azok, amelyek sok rostot és szénhidrátot tartalmaznak. Ezek az élelmiszerek a bélrendszerben lévő baktériumok fermentációja során okoznak fokozott gáztermelést.
Ilyenek például a bab, a csicseriborsó, az édesburgonya vagy a zab. Emellett a zöldségek közül a karfiol, a káposzta és a brokkoli is erősebb szagú gázokat okozhatnak, mivel glükozinolátot – kénes vegyületet – tartalmaznak. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyes emberek természetüknél fogva hajlamosabbak a gázképződésre, mint mások.