Leggyakrabban véletlenszerűen választjuk ételeinket, anélkül, hogy átgondolnánk, mit mivel társítunk. Ha pedig diétázunk, jobban figyelünk a mennyiségre és a kalóriákra, mint az ételek minőségére.

Ezt pedig nagyon helytelenül tesszük, mivel egyes készítmények vegyítése rossz hatással van a szervezetünkre, lelassítja az anyagcserét, elhanyagolja a kálcium bevitelt, és az ételek nehezen emészthetővé válnak.

Így, hiába tűnik normálisnak és klasszikusnak egy-egy ételkombináció, a jobb emésztés és a lelassult anyagcsere aktiválása érdekében érdemes elkerülni ezeket.

Milyen ételeket ne keverjünk?

Íme egy lista azokról az ételekről, melyeket nem ajánlott összekeverni.

? Reggel nem is tudunk jobbra gondolni, mint egy forró kávéra tejjel. Viszont kevesen tudják, hogy a kávéban található savak módosítják a tejben található fehérjéket, melynek eredményeképpen az nehezen emészthető lesz.Ha még meleg is, olyan lesz, mint egy kő a gyomrunkban.

? Nagyon sok diétában azt ajánlják, hogy reggelire tejet vagy joghurtot együnk gabonapehellyel. A gabona és más rostokban gazdag termék, mint a keksz vagy a kenyér, csökkenti a kalcium szervezetbe való beépülését. Ugyanebből az okból kifolyólag ne fogyasszunk kakaót tejjel, illetve túrót spenóttal vagy túrót sonkával.

? Fehér kenyeret vagy teljes kiőrlésű kenyeret fogyasszunk? A szakértők szerint a legjobb az, ha mindkettőt használjuk felváltva. Tehát egy kis szelet fehér kenyér után, ehetünk egy szelet teljes kiőrlésű vagy magvas kenyeret.

? Vacsorára szívesen eszünk halat káposztasalátával? Semmi sem rosszabb ennél. A hal ugyanis jódot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára, a káposzta viszont megakadályozza a jód felszívódását. Ha mégsem szeretnénk lemondani erről az ételkombinációról, a káposztasaláta elkészítéséhez használjunk jódozott sót.

Hogyan kombináljuk az ételeket?

Hogy megőrizzük alakunkat, és elkerüljük a lassú anyagcserét, a következő élelmiszereket kombinálhatjuk:

? Rostonsült marha vagy csirke zöldsalátával és citrommal. A citrom és az A illetve C vitaminok harcolnak a sültben lévő szabad gyökök ellen, így az emésztés könnyebbé válik.

? Az alakunk megőrzésében fontos szerepet játszó zöldségek (sárgarépa, spenót, retek, káposzta, zöldsaláta, paradicsom) zsírban oldható anyagokat tartalmaznak, ezért összekeverhetjük őket olajjal, de csakis főtt vagy sült változatban. Nyersen zsiradék nélkül fogyasszuk.

? Ebédre válasszunk tésztából és zöldségekből készült salátát, mivel mindkét étel fehérjében gazdag, és kölcsönösen kiegészítik egymást. Ha fogyókúrázunk, válasszunk diós vagy mandulás gabonaszeletet.

? Ha ebédre vagy vacsorára zöldsalátából, retekbél vagy babból készítettünk salátát, desszertként ajánlott a narancs és a kivi, mivel a zöldségben található vas C vitamin jelenlétében sokkal jobban felszívódik.

? Fogyasszunk joghurtot, 1-2 narancsot vagy túrót, mandarint, és péksüteményeket teával és sok citrommal. Ez a kombináció elősegíti az emésztést, energiát ad és formában leszünk tőle.