A zeller nem csak fűszer- de gyógynövény is, ezért érdemes tartani belőle otthon. Vásárlása közben azonban legyünk figyelmesek.
A népiesen cellernek nevezett zeller több fajtáját is ismerjük. Mindegyik nagyon egészséges – tele van szeves nátriummal, de van benne kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium és több nyomelem is.
Erősen vízhajtó hatású, így főzött levét akár kúraszerűen is alkalmazhatjuk vízháztartásunk élénkítésére. Immunerősítő hatással is rendelkezik, sőt, széles körben elterjedt az a nézet is, miszerint a zeller a nemivágy fokozására is alkalmas, ezt azonban a kutatások még nem támasztották alá.
100 gramm összesen 121 KJ energiát tartalmaz, ami 29 kalóriát jelent.
A gumós zeller vásárlása
Ha gumós zellert szeretnénk vásárolni, olyat válasszunk, amely elég súlyos méretéhez képest. őszre húsosodik a gumó. Ha sötétebb színű, mint általában vagy helyenként puha, az valószínűleg már nem lesz jó.
Minél tovább tárolják a zellergumót, annál fásabb lesz. Az egészséges és ép leveléről, valamint hibáőtlan külsejéről tudhatjuk, hogy friss zöldséget kínálnak nekünk.
Ha darabolt zellert vásárolunk, akkor láthatjuk, hogy mennyire szivacsos szerkezetű, vagyis fás. Ennek a résznek az íze ugyanolyan, mint a zeller többi részéé, állaga viszont nem olyan húsos, így ezeket a részeket jobb egyben, nem feldarabolva ízesítésre használni.
Tipp: Kopogtassuk meg a gumót. Ha kong egy kicsit, válasszunk másikat!
A zellergumót tartsuk hűvös helyen – hűtőben vagy kamrában – tisztítás nélkül. Ha feldaraboljuk vagy meghámozzuk, utána mindenképpen tegyük hűtőbe.
Szárzeller és metélőzeller
A szárzeller illetve a metélőzeller nagyon népszerű mostanában a háztartásokban. A vegán konyha egyre inkább felkapja, sőt, luxuspartikon is előszeretettel szerepeltetik a tányérokon díszítésként vagy ropogtatnivalóként.
A húsos és frissnek tűnő zellerszárat válasszuk, amelyeken sem rovar sem fonnyadás nyomát nem látjuk. A nyár közepén magszárat növeszt a zeller, ezt próbáljuk kerülni, ha ilyen zöldséget vettünk, ezt ne használjuk fel, nem túl ízletes ugyanis.
A megtisztított zellert konyharuhábas csomagolva tárolhatjuk pár napig hűtőszekrényben, amennyiben azonban puhává, levesessé válik az állaga, nem ajánlott fogyasztása.