Laborvizsgálatokkal és szubjektív módon keresték a magyar piac legjobb virslijét. Találtak ötös osztályzatút, de olyat is, ami elfogadhatatlan volt.

Megnyugtató eredménnyel zárult a hatósági virsli ellenőrzés: a kedvelt élelmiszer mindegyik fajtája kiállta a próbát. Az országosan elrendelt, téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága különösen alapos, átfogó vizsgálat alá vetette a virsliket november végén.

Magyarországon a téli ünnepek egyik hagyományos étele a virsli, a hatóság ezért is határozott a kereskedelemben fellelhető, különböző fajtájú termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi ellenőrzéséről. A kiválasztott virslik reprezentálják a hazai élelmiszer-előállítókat, illetve a nem hazai előállítású termékeknél az első magyarországi forgalomba hozókat. Az MgSzH vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a  csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e jogszabályoknak.

A célellenőrzés összesen 62 féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült. A termékek megfeleltek az előírásoknak.

Két fajta virslinél  a hatóság  érzékszervi (idegen szag, íz) kifogásokat emelt, és bírságot szabott ki. Három fajtánál  a jelölések  nem feleltek meg az előírásoknak.

Mi az a virsli?

A virsli előállítását a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza; ha a terméket ezzel a megnevezéssel hozzák forgalomba, minőségének meg kell felelnie az előírásban rögzített elvárásoknak.
A virsli legfeljebb 30 mm átmérőjű, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, hőkezelt készítmény. Lehet füstöletlen, füstölt, vagy füstölt ízesítésű.

A fogyasztók kedvelik a füstölt terméket. Kétféle füstölés létezik: keményfa elégetésével, illetve füstaroma párologtatásával érik el az eredményt. Ha a termék megnevezésében a füstölt ízű kifejezést olvassuk, akkor a füstaromát bekeveréssel vagy injektálással juttatják közvetlenül a húskészítménybe.

A virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. Érzékszervi tulajdonságain kívül a kémiai paramétereket is előírja a termékleírás: fehérjetartalom legalább 10 százalék, víztartalom legfeljebb 70 százalék, zsírtartalom legfeljebb 25 százalék és sótartalom legfeljebb 2,5 százalék.

Az érzékszervi vizsgálatok alapján az eredményeket 0-5 skálán értékelték, ahol az 5 pont a legjobb, a 0 pont az elfogadhatatlan tulajdonságot jelentette.

A SERTÉSHÚSBÓL KÉSZÜLT VIRSLIK KEDVELTSÉGI RANGSORA

5 pontot kapott (nagyon jó):

HORECA Bécsi virsli, védőgázas, juhbeles
Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü
HORECA Koktél virsli, védőgázas, juhbeles
Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü
Karát Bécsi virsli, védőgázas, juhbeles
Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü
PROFI Frankfurti virsli, vákuumcsomagolt, emészthető bélben
Pápai Hús Kft. Pápa
HORECA juhbeles virsli, védőgázas
Pick Szeged Zrt. Baja
TESCO Bécsi virsli, védőgázas
Származási hely: Németország
Karát Inyenc virsli, vákuumcsomagolt, emészthető bélben
Származási hely: Csehország

4 pontot kapott (jó):

Nádudvari roppanós virsli, védőgázas, emészthető bél
Nádudvari Élelmiszer Kft. Nádudvar
Cora Bécsi virsli, védőgázas, emészthető bél
KOMÉTA ’99 Zrt. Kaposvár
Sajtos virsli, vákuumcsomagolt, hámozott
Pick Szeged Zrt. Szeged
Wiener Würstel, védőgázas, juhbeles
Wiesbauer-Dunahús Kft. Gönyü
Frankfurti juhbeles virsli, vákuumcsomagolt
Származási hely: Ausztria

3 pontot kapott (közepes):

Wikinger Hot Dogs virsli, üveges, hámozott
Származási hely: Németország
Profi sertés virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
ZIMBO Perbál Kft, Perbál
AHD sertés virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Alföldi Hús Zrt. Szarvas
Frankfurter virsli, vákuumcsomagolt, hámozott
Pick Szeged Zrt. Szeged
COOP műbeles virsli, Vákuumcsomagolt
Pick Szeged Zrt. Szeged

2 pontot kapott (gyenge):

Sertés virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Pick Szeged Zrt. Szeged
Cora Ínyenc virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Pick Szeged Zrt. Szeged
TV (Tesco Value) sertés virsli,
vákuumcsomagolt, műbeles
Surjány Hús Kft. Törökszentmiklós-Surjány

1 és 0 pontot nem kapott egy termék sem.

A BAROMFIHÚSBÓL KÉSZÜLT VIRSLIK KEDVELTSÉGI RANGSORA

5 pontot kapott (nagyon jó):

Kaiser baromfihúsos tartós virsli, vákuumcsomagolt, hámozott
Debreceni Csoport Húsipari Kft. Szolnok
Sága Füstli, füstölt pulykavirsli, bükkfával füstölt, vákuumcsomagolt, hámozott
Sága Foods Zrt. Sárvár
Sága Füstli, füstölt pulykavirsli, ízletes sajtdarabokkal, vákuumcsomagolt, hámozott
Sága Foods Zrt. Sárvár

4 pontot kapott (jó):

Falni jó, pulykavirsli, füstölt ízű, vákuumcsomagolt, hámozott
Sága Foods Zrt. Sárvár

3 pontot kapott (közepes):

eFeF baromfi virsli, 67% hússal, vákuumcsomagolt, műbeles
eFeF Kft. Pécs
Dárdás baromfi virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Pick Szeged Zrt. Szeged
JUH-ÁSZ virsli, védőgázas csomagolás
Származási hely: Csehország
Orsi Kölyök virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Merian Foods Kft. Orosháza
TS (Tesco) Baromfi virsli, füst ízű, vákuumcsomagolt, hámozott
Gallicoop Zrt. Szarvas

2 pontot kapott (gyenge):

eFeF baromfi virsli, 48% hússal vákuumcsomagolt, műbeles
eFeF Kft. Pécs
TV (Tesco Value) baromfi virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Származási hely: Szlovákia
Sága Fini Mini, pulykavirsli, védőgázas, hámozott
Sága Foods Zrt. Sárvár
ARO baromfi virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Pápai Hús Kft. Pápa
CBA baromfi virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Merian Foods Kft. Orosháza

1 pontot kapott (nagyon gyenge):

Reál füstölt baromfi virsli, vákuumcsomagolt, hámozott
Merian Foods Kft. Orosháza
Frankfurti baromfivirsli, védőgázas
Debreceni Csoport Húsipari Kft. Szolnok
COOP baromfi virsli, vákuumcsomagolt, műbeles
Merian Foods Kft. Orosháza
Dárdás füstölt ízű virsli, vákuumcsomagolt, hámozott
Sága Foods Zrt. Sárvár

0 pontot kapott (elfogadhatatlan):

Dárdás Frankfurti baromfi virsli, védőgázas, emészthető bélben
(Debreceni Csoport Húsipari Kft, Szolnok)
SÁGA Frankfurti pulykavirsli, vákuumcsomagolt, műbeles
(Sága Foods Zrt. Sárvár)

Az ellenőrzött termékek közül 40 féle virsli kedveltségi vizsgálatát is elvégezte a hatóság.
A minták érzékszervi vizsgálatát az MgSzH Élelmiszer Analitikai Nemzeti Referencia Laboratóriumában végezte el a szakemberekből álló bíráló bizottság. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján összeállították az ellenőrzésbe vont virslik kedveltségi rangsorát is. Az egyes termékeket azonosító számokkal látták el, tehát a bírálókat nem befolyásolhatta a gyártó kilétének ismerete. Az érzékszervi tulajdonságok vizsgálata során az alak, méret, burkolat, állomány, szerkezet, metszéslap, szín, szag és íz tulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették.

A 40 féle virsliből 20 sertéshúsból, 20 pedig baromfihúsból készült; az összehasonlításnál külön értékelték a kétféle húsból készült termékeket. Többek között azért, mert a baromfiból, főleg a pulykahúsból készült virslit a nyersanyagból eredően nehezebb ízletesebbé és megfelelő rugalmas állományúvá tenni a sertéshúsból készültekhez képest. Emellett fontos, hogy milyen adalékanyagokat, fűszereket használnak a gyártáskor; például a szója a virsli állagát befolyásolja, ha a kelleténél többet adnak hozzá. A több szóját tartalmazó termék a főzés során megduzzad, állaga pépessé, puhává válik, és így kevésbé élvezhető.
A nátrium-glutamát ízfokozó adalékanyagként több termékben is előfordult, s amelyeknél az ízt intenzíven lehetett érezni, azoknál az élvezeti érték jelentősen csökkent. A fűszereknél általában a bors íze volt kiérezhető. A német illetve osztrák virsliknél az ízesítés némileg eltért a megszokott hazaitól.

5 pont (nagyon jó):
A termék tökéletesen megfelel az elvárásoknak. Külsőre tetszetős, a burkolat sima, nem ráncos, tiszta, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, előnyben részesül a juhbeles vagy emészthető bélbe töltött termék. Tapintásra rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. Ha elvágjuk, egynemű a belseje, legfeljebb néhány apró légüreg látható benne. Néhány 1-2 milliméteres ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, rágás után jól összeálló, melegen lédús, kívül-belül egyenletes világos rózsaszínű. Ízében és illatában kellemesen füstölt, kellemesen fűszeres, harmonikus, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

4 pont (jó):
A termék majdnem teljesen megfelel az elvárásoknak. Külsőre tetszetős, a burkolat sima, nem ráncos, tiszta, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, előnyben részesül a juhbeles vagy emészthető bélbe töltött termék. Tapintásra rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. Egynemű a belseje, legfeljebb néhány apró légüreg látható benne. Néhány ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, melyek csak 1-2 mm–es méretűek lehetnek. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, a burkolat és a belseje színe is homogén, de az egyenletes világos rózsaszínűtől kissé eltér. Illatában és ízében is kellemesen füstölt, kellemesen fűszeres, harmonikus, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

3 pont (közepes):
A termék még elfogadható, de közepes. Külsőre kevésbé tetszetős, a burkolat kissé ráncos, de tiszta, a virsli egyenletes vastagságú, mérete megfelelő, általában műbeles. Tapintásra kevésbé rugalmas, szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás kevésbé egyenletes, több apró légüreg látható a belsejében. Több ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmazhat, melyek csak 1-2 mm-es méretűek lehetnek. Rágás után kevésbé jól összeálló, színe az egyenletes világos rózsaszínűtől kissé eltér. Füstölt, fűszeres, de kevésbé harmonikus, tiszta illatú, minden idegen szagtól mentes. Füstölt, fűszerezett, enyhén sós, kevésbé harmonikus ízesítésű, vagy kissé üres, kissé jellegtelen.

2 pont (gyenge):
A termék még elfogadható, de gyenge. Külsőre kevésbé tetszetős, a burkolat ráncos, vagy kevésbé tiszta, a virsli kevésbé egyenletes vastagságú. Tapintásra kevésbé rugalmas, szerkezete kevésbé homogén, a fűszereloszlás kevésbé egyenletes. A belseje kissé mozaikos, több apró légüreg látható benne. Több ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz. Rágás után kevésbé jól összeálló, kissé puha, kissé szétmálló. Színe nem homogén, az egyenletes világos rózsaszínűtől eltér. Nem harmonikus, enyhe mellékszag és mellékíz érezhető rajta. Sós, vagy valamelyik fűszer erősen dominál a termékben, illetve üres, jellegtelen.

1 pont (nagyon gyenge):
A termék még elfogadható, de nagyon gyenge. Külsőre nem tetszetős, kissé deformált, a burkolat ráncos, vagy nem tiszta, felülete kissé tapadós, a virsli nem egyenletes vastagságú. Tapintásra kissé rugalmatlan, szerkezete nem homogén, a fűszereloszlás nem egyenletes. Belső összetételében mozaikos, sok apró légüreg látható. Több ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz, amelyek 3 milliméternél nagyobbak. Rágás után kevésbé jól összeálló, kívül-belül nem homogén, kissé
elszíneződött. Nem harmonikus, mellékszag vagy idegen szag érezhető rajta. Erősen sós, túl fűszeres, glutamátos vagy jellegtelen, üres vagy nem harmonikus ízesítésű, enyhe mellékíz vagy enyhe állott íz érezhető rajta.

0 pont (elfogadhatatlan):
Külsőre nem tetszetős, deformált, a burkolat ráncos, vagy nem tiszta, felülete tapadós, a virsli nem egyenletes vastagságú. Tapintásra rugalmatlan, szerkezete nem homogén, a fűszereloszlás nem egyenletes. A belső szerkezete nem tetszetős, mozaikos, sok apró légüreg látható benne. Sok darabos ín- és kötőszöveti hártyadarabot tartalmaz, rágás után nem összeálló, színe nem homogén, elszíneződött. Romlásra utaló kellemetlen idegen íz, vagy szag érezhető a virslin.