A szőlő nem utóérő gyümölcs, ezért akkor kell leszedni, amikor a bogyók az egész fürtön beértek. Lehetőleg száraz időben, a harmat felszállása után szedjük, majd a szőlőfürtökkel megtöltött edényt tegyük minél hamarabb hűvös helyre.
Az ősz közkedvelt csemegéje a szőlő, mely nem csak finom, de egészséges is! Hatásos vértisztító, bélbetegség gyógyító, idegerősítő és kiváló izomregeneráló táplálék.
Mikor szedjük, hogyan tároljuk a szőlőt?
A szőlő nem utóérő gyümölcs, ezért akkor kell leszedni, amikor a bogyók az egész fürtön beértek. Lehetőleg száraz időben, a harmat felszállása után szedjük, majd a szőlőfürtökkel megtöltött edényt tegyük minél hamarabb hűvös helyre. Megfelelő helyiségben a szőlőt sokáig el lehet tartani. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani.
A tárolás során érdemes néha átvizsgálni a szőlőt, de csak óvatosan, hogy törődésmentes maradjon! A rosszakat távolítsuk el, hogy ne rohasszák meg a többit. Az összetöppedő szemeket azonban hagyjuk a fürtön, melyek decemberben a karácsonyi asztal csemegéi lehetnek.
További tárolási formája a kötözés és az aszalványozás. Az aszalt formában történő tartósítás, a mazsola, amely egész évben rendelkezésünkre álló édes, kellemes csemege. Sajnos itt azonban fel kell hívnunk a figyelmet a kénességre, melyet több kereskedő is alkalmaz a mazsolánál, hogy megőrizze portékája frissességét. Szerencsére az így kezelt mazsolát is el lehet fogyasztani, csak étkezés előtt meleg vízben alaposan át kell mosni, és áztatni egy kicsit.
Szőlő vásárlásakor, mindig csak a ropogós, érett szemű fürtöket válasszuk.
Mikor ne együnk szőlőt?
Nem tanácsos a szőlő fogyasztása asztma, szénaláz, tüdőgyulladás és tuberkulózis esetén.
Mire van jótékony hatással?
Az őszi szezonban ajánlott minden étkezés előtt egy fél órával szőlőt enni! Mivel a szőlő elegendő energiát biztosít szervezetünknek még nehéz fizikai, de különösen szellemi munka esetén, ezért a tanácsok megfogadása sok káros, az eddigi étrendünkben szereplő ételt kiszoríthat.
Fokozza az epeválsztást és ürítést, megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti. A népi gyógyászt szerint igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér színű szőlő a legjobb, a hurutot kék szőlő oldja a leghatásosabban.
A szőlő frissen préselt leve kiváló ital, alkoholmentes vagy alkoholos koktélok is keverhetőek belőle. Szüret után préselt mustja még fogyasztható gyermekek számára, ám erőteljes tisztító hatása miatt ne vigyük túlzásba.