A húsvéti sárgatúró egy tradicionális nyírségi-hajdúsági finomság, amely évtizedek óta szerves része az ünnepi asztalnak. A családi hagyomány szerint a templomi szentelésre vitt kosárban a sonka, kolbász, kalács és bor mellett ez a különleges édesség is mindig helyet kapott. Az elkészítése rendkívül egyszerű, és mindössze néhány hozzávalóra van szükség.

🧂 Hozzávalók:

  • 1 liter tej (lehet zsírosabb, pl. 3,5%-os)
  • 8 db tojás
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb is lehet)
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 tk vaníliaaroma)
  • 1 csipet só
  • 1-2 evőkanál mazsola (opcionális)
  • reszelt citromhéj (opcionális, frissességet ad)

👩‍🍳 Elkészítés:

  1. Előkészítés:
    • Egy nagy lábasban a tejet felforraljuk.
    • A tojásokat egy tálban felverjük a cukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
  2. Főzés:
    • Amikor a tej forrni kezd, folyamatos keverés mellett lassan beleöntjük a tojásos keveréket.
    • Tovább kevergetjük alacsony lángon kb. 10-15 percig, amíg a tojás „összeáll”, és a masszából sárgás túrós állag alakul ki. A savó külön válik a túrótól.
    • Ha használunk, itt keverjük bele a mazsolát és/vagy reszelt citromhéjat is.
  3. Leszűrés:
    • Egy nagy szűrőbe vagy tésztaszűrőbe egy tiszta konyharuhát fektetünk, és beleöntjük a forró masszát.
    • A konyharuha négy sarkát összefogjuk, és felkötjük csöpögni egy hideg helyre (pl. csap fölé vagy tál fölé) kb. 4-6 órára, de akár egy éjszakára is lehet.
  4. Tálalás:
    • Amikor teljesen kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk a ruhából, és szeletelve vagy kanalazva kínáljuk.
    • Hagyományosan főtt sonka, tojás, kalács mellé kerül az ünnepi asztalra.

💡 Tipp:

Ha szereted az enyhén édes ízeket, használj kevesebb cukrot, és inkább mazsolával vagy narancshéjjal bolondítsd meg. Lehet kísérletezni fahéjjal vagy szerecsendióval is!

A recept egyszerűsége ellenére igazán különleges élményt nyújt, és méltán lett a húsvéti hagyományok egyik megkerülhetetlen eleme. Érdemes kipróbálni akkor is, ha eddig nem volt része az ünnepi menünek!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: perc