A boldogság süteménye hozzávalók:
Sütilap
3 tojás
6 evőkanál cukor
3 evőkanál olaj
2 evőkanál tej
2 evőkanál kakaó
1 kiskanál sütőpor
vanília aroma
4 evőkanál liszt
Szirup
100 ml víz
100 ml narancs likör
100 g cukor
50 ml narancslé
Krém
2 narancs
200 g cukor
200 ml víz
100 ml mandarin likör
150 ml tejszín
2 zselatin lap
Nugát
100 g cukor
1 evőkanál víz
100 g mandula pehely
Habcsók
4 tojásfehérje
150 g cukor
4 kanál víz
A boldogság süteménye elkészítése:
Felverjük a tojást cukorral, hozzáadjuk az olajat, a tejet, a vanília aromát és a kakaóval és sütőporral összekevert lisztet. Egy kerek sütőpapirral kibélelt tortaformába öntjük és 20-25 perc alatt megsütjük. Ha kész kiszedjük a formából ls hagyjuk hűlni.
Krém
Meghámozzuk a narancsokat. A gyümölcsöt nagyon finomra aprítjuk, a héját pedig vékony csíkokra vágjuk. Teszünk vizet forrni és elerakjuk a narancsot, 200 g cukrot és hagyjuk forni pár percet. Hozzáadjuk a likört és a héjakat és tovább forraljuk 20 percet. Félre húzzuk és amiután kihűlt hozzáadjuk a tejszínt és a langyos vízben feloldott zselatint.
Habcsók
Cukrot forralunk vizzel és készitünk egy homogén szirupot. Felverjük a tojásfehérjét és fojamatos mixerelés mellett lassan hozzáöntjük a szirupot, addig mixereljük amíg teljesen kihűl. 2 órára sütőbe tesszük hogy az ajtó egy kicsit legyen nyitva. Ha megkeményedett a habcsókunk, hagyjuk kihűlni, majd később feldaraboljuk.
Nugát
Karamellizájuk a cukrot a vízzel és belekeverjük a mandula pelyheket is és ha egy homogén összetételünk lett, eloltjuk a tűzet. Olajjal megkenünk egy márvány darabot, ráöntjük a nugátot és hagyjuk kihűlni, majd egy súj segítségével összetörjük apróbb darabokra.
Szirup
Egy edénybe forraljuk össze a vizet, a cukorral, a narancslével és a narancslikörrel, majd hagyjuk kihűlni.
Összeállítás
A nugátot összekeverjük a habcsókkal és belekeverjük a narancskrémbe. Ezt az összetételt egy formába rakjuk és hűlni hagyjuk 2 órát. A formát amiben sütöttük a lapot, kimossuk, kibéleljük háztartási fóliával, belerakjuk a sütilapot, jól belocsoljuk a sziruppal, rákenjük a krémet és hidegen tartjuk addig amíg tálalásra kerűl.
Külöleges desszert, különleges alkalmakra.
Tálaláskor kidekorájuk narancsszeletekkel, mentalevéllel és mandula szeletekkel.
A boldogság süteménye receptet Pica ajánlotta.
0 hozzászólás