A tél ízei – forraltbor receptek hozzávalók:
A bor, a szegfűszeg és a fahéj egyik receptből sem hiányozhat! 🙂
A tél ízei – forraltbor receptek elkészítése:
A Svédországban glöggként ismert forró ital mára hazánkban is közkedvelt téli lélekmelengetővé vált, az ünnepi vásárok elmaradhatatlan kelléke lett.
Hagyományos házi forralt bor
A neve megtévesztő, a hozzávalókat csak összemelegíteni kell, forralni semmi esetre sem, mert a bor veszít az aromájából. Alapja, kevésbé savas, jó minőségű bor legyen.
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 db szegfűszeg, 2 szegfűbors, fél narancs
Elkészítés: A bort a cukorral és a fűszerekkel alacsony lángon melegítsük fel. Leszűrve, csészékbe öntve, narancs vagy citromkarikákkal tálaljuk. Az illata garantáltan ünnepi hangulatba hoz. Ha náthásak vagyunk, tehetünk a főzethez egy teáskanál Erős Pistát vagy chilit.
Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: fél liter vörösbor, fél liter szőlőlé, 10 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 3 szegfűszeg, 2 narancs leve és héja
Elkészítése: A bort a szőlőlével együtt főzzük és tegyük bele a fűszereket, ízesítőket és a narancshéjat. A narancs levét a végén adjuk hozzá. Tetejét gyümölcskarikákkal vagy csillagánizzsal díszíthetjük.
Glögg
Az északi típusú forró ital magasabb alkoholtartalmú, vagyis a bor mellé rendszerint más szeszesitalt is hozzáadnak.
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, fél liter vodka, konyak vagy brandy, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál kardamon, 2-3 rúd fahéj, 5 db szegfűszeg, fél narancs belekarikázva (ízlés szerint esetleg 1 vaníliarúd)
Elkészítés: Lassú tűzön 45 percig melegítjük, forralás nélkül. Ha nem szeretnénk szűrni, a fűszereket teatojásba is tehetjük. Hozzáadhatunk aszalt gyümölcsöket, magvakat: mazsola, mandula.
Egyes helyeken vízzel hígítják, máshol a cukor helyett mézzel kínálják. Fűszernek esetleg ánizst, szerecsendiót vagy gyömbért is felhasználnak. Ausztriában a „Glühwine”-hoz pl. egy teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket is tesznek hatásfokozóként. Érdemes kipróbálni többféle receptet, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabbat.
0 hozzászólás