Almalekvár hozzávalók:

alma

méz vagy cukor

tartósítószer ízlés szerint

keményítő ízlés szerint

Almalekvár elkészítése:

A megmosott, illatos rétesalmát vágjuk ketté, hámozzuk meg, és a magház kivágása után káposztareszelőn reszeljük le. Utána tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, főzzük min. 10 percig, amíg szétesik, és egyenletes sűrűségű péppé válik. Végül literenként 30 dkg mézzel édesítsük.

Csak savas ízű nyári alma használható hozzá. Hasonló módon készül a birslekvár is. Mivel a birsalma jóval szárazabb mint a rétesalma, öntsünk alá kevés vizet, nehogy leégjen.

Az ínyencek víz helyett édes mustot adnak a lereszelt birsalmához vagy birskörtéhez, ami igen pikánssá teszi az ízét. Ebben az esetben az édesítéséhez literenként 20 dkg méz is elegendő.

A vízzel készült birslekvárt citromlével ízesítsük.

Ezek a lekvárok legelőnyösebben palacsintatöltésre használhatók.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc