Almalekvár hozzávalók:
alma
méz vagy cukor
tartósítószer ízlés szerint
keményítő ízlés szerint
Almalekvár elkészítése:
A megmosott, illatos rétesalmát vágjuk ketté, hámozzuk meg, és a magház kivágása után káposztareszelőn reszeljük le. Utána tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, főzzük min. 10 percig, amíg szétesik, és egyenletes sűrűségű péppé válik. Végül literenként 30 dkg mézzel édesítsük.
Csak savas ízű nyári alma használható hozzá. Hasonló módon készül a birslekvár is. Mivel a birsalma jóval szárazabb mint a rétesalma, öntsünk alá kevés vizet, nehogy leégjen.
Az ínyencek víz helyett édes mustot adnak a lereszelt birsalmához vagy birskörtéhez, ami igen pikánssá teszi az ízét. Ebben az esetben az édesítéséhez literenként 20 dkg méz is elegendő.
A vízzel készült birslekvárt citromlével ízesítsük.
Ezek a lekvárok legelőnyösebben palacsintatöltésre használhatók.
0 hozzászólás