Almás-mazsolás töltött pulyka hozzávalók:
5 kg-os pulyka
4 pohár aprított zsemle
negyed pohár zöldpetrezselyem
fél pohár zellerszár
1 teáskanál bazsalikom
háromnegyed teáskanál só
fél teáskanál pirospaprika
egy nyolcad teáskanál szerecsendió
1,5 teáskanál zsálya
3 pohár alma összevágva
1 pohár mazsola
2-3 db tojás
1 pohár összevágott mogyoró vagy dió
Almás-mazsolás töltött pulyka elkészítése:
Az almás-mazsolás töltött pulykához a pulyka nyakhúsát és máját vajon 1 db vöröshagymával megpároljuk.
A zsemléket beáztatjuk és utána kinyomkodjuk.
A pulykát megmossuk hideg vízben alaposan, majd kívül belül besózzuk, sült pulyka fűszerkeverékkel befűszerezzük.
A megpárolt nyakhúst a májat apróra összevágjuk, összekeverjük a zsemlével, hozzáadjuk a felszeletelt zellert és a maradék hozzávalókat. Jól összekeverjük, betöltjük vele a pulyka hasát, a mellbőrét fellazítjuk, és nyomózsákkal a bőre alatt is megtöltjük. A maradék töltelékekből gombócokat formázunk, és sütőlapon sütőben külön megsütjük.
A megtöltött pulykát tegyük egy nagy tepsibe. Érdemes mélyebb tepsit használni.
Zsiradékkal kenjük meg alaposan, vizet öntsünk alá. Előmelegített sütőben először 170-180 fokon süssük, majd fél óra múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 140 fokra és így süssük legalább 3 órán keresztül.
Almás-mazsolás töltött pulyka egyéb:
Tálaláskor vegyük ki óvatosan a tepsiből, tegyük egy nagy pecsenyés tálra. Köretként sült almát és vörös áfonyás kuszkuszt tálaljunk.
0 hozzászólás