Almás süti hozzávalók:
Tészta
20 dkg liszt
10 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
pici tej, ha túl kemény a tészta
citromhéj
kevés só
Töltelék
kb 6 db nagyobb alma
3 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor ízlés szerint
1,5-2 dl tejszín
mazsola
darált mogyoró, dió vagy mandula, illetve ezek keveréke
fahéjas porcukor
Almás süti elkészítése:
A sütőport a liszttel és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat és alaposan összevegyítjük. Az inkább hideg, mint puha vajat belevagdaljuk a lisztes keverékbe és elmorzsoljuk benne. Amikor már eléggé morzsás, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát. Kis tejet adunk hozzá, ha túl kemény lenne (az lesz).
Betesszük a hűtőbe kb fél órára, addig előkészítjük a tölteléket: Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk és a domború felét lehetőség szerint mélyen bevagdaljuk, de úgy, hogy ne essen szét. Felhasználásig citromos vízbe tesszük. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral és a tejszínnel homogén masszává keverjük (rázzuk egy keverőedényben).
A tésztát kivesszük a hűtőből és egy kerek, kapcsos tortaformába gyömöszöljük, úgy, hogy a pereme is viszonylag magas legyen. Megszurkáljuk villával a tésztát, majd rászórunk némi darált csonthéjast (a mennyiség ízlés szerint) és meghintjük fahéjas porcukorral.
Ezt követően kirakjuk a formát az előkészített almagerezdekkel és rászórjuk a mazsolát (melyet előzőleg nem árt rumba áztatni). Az egészre ráöntjük a tojásos-tejszínes keveréket és betesszük a kb 190 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol kb 45 percig kell sütni.
0 hozzászólás