Almás süti hozzávalók:

Tészta

20 dkg liszt

10 dkg vaj

15 dkg kristálycukor

1 csomag sütőpor

1 tojás

pici tej, ha túl kemény a tészta

citromhéj

kevés só

Töltelék

kb 6 db nagyobb alma

3 db tojás

2 csomag vaníliás cukor

10 dkg kristálycukor ízlés szerint

1,5-2 dl tejszín

mazsola

darált mogyoró, dió vagy mandula, illetve ezek keveréke

fahéjas porcukor

Almás süti elkészítése:

A sütőport a liszttel és a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat és alaposan összevegyítjük. Az inkább hideg, mint puha vajat belevagdaljuk a lisztes keverékbe és elmorzsoljuk benne. Amikor már eléggé morzsás, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk a tésztát. Kis tejet adunk hozzá, ha túl kemény lenne (az lesz).

Betesszük a hűtőbe kb fél órára, addig előkészítjük a tölteléket: Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kivágjuk és a domború felét lehetőség szerint mélyen bevagdaljuk, de úgy, hogy ne essen szét. Felhasználásig citromos vízbe tesszük. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral és a tejszínnel homogén masszává keverjük (rázzuk egy keverőedényben).

A tésztát kivesszük a hűtőből és egy kerek, kapcsos tortaformába gyömöszöljük, úgy, hogy a pereme is viszonylag magas legyen. Megszurkáljuk villával a tésztát, majd rászórunk némi darált csonthéjast (a mennyiség ízlés szerint) és meghintjük fahéjas porcukorral.

Ezt követően kirakjuk a formát az előkészített almagerezdekkel és rászórjuk a mazsolát (melyet előzőleg nem árt rumba áztatni). Az egészre ráöntjük a tojásos-tejszínes keveréket és betesszük a kb 190 °C-ra előmelegített sütőbe, ahol kb 45 percig kell sütni.

Almás süti egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc