Aranygaluska almapürével hozzávalók:
Az alaptésztához:
1-1,25 dl tej
3 csapott evőkanál cukor
3 dkg élesztő
40 dkg liszt
1 tojás
2 tojássárgája
2 csipetnyi só
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt sárga héja
5 dkg olvasztott vaj
A tészta nyújtásához:
liszt
Az almapüréhez:
80 dkg alma
1,5 dl fehérbor
1 citrom leve
5 csapott evőkanál cukor
darabka fahéj
1 csomag vaníliás cukor
2 szem szegfűszeg
Aranygaluska almapürével elkészítése:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő.
Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik.
Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük.
Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis „pogácsát” szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk.
Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük.
Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük.
A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük.
Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.
0 hozzászólás