Aranygaluska almapürével hozzávalók:

Az alaptésztához:

1-1,25 dl tej

3 csapott evőkanál cukor

3 dkg élesztő

40 dkg liszt

1 tojás

2 tojássárgája

2 csipetnyi só

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt sárga héja

5 dkg olvasztott vaj

A tészta nyújtásához:

liszt

Az almapüréhez:

80 dkg alma

1,5 dl fehérbor

1 citrom leve

5 csapott evőkanál cukor

darabka fahéj

1 csomag vaníliás cukor

2 szem szegfűszeg

Aranygaluska almapürével elkészítése:

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő.

Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik.

Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük.

Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis „pogácsát” szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk.

Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük.

Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük.

A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük.

Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 95 perc