Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú hozzávalók:

A tésztához:

37,5 dkg liszt

1 csomag élesztő

5 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

1 tojás

2 dl tej

5 dkg vaj vagy margarin

A töltelékhez:

1 tojás

1 tojásfehérje

1 teáskanál őrölt fahéj

25 dkg aszalt szilva

15 dkg darált mogyoró

10 dkg cukor

75 ml rum vagy tej

A kenéshez:

1 tojássárgája

1 evőkanál tej

Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú elkészítése:

A szilvákat megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk.

Egy keverőtálba beletesszük a vaníliáscukrot, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet, és jól összekeverjük. Külön tálban összekeverjük az élesztőt és a lisztet, majd hozzáadjuk az előző keverékhez.

A kapott tésztát alaposan összedolgozzuk, majd egy barack nagyságú tésztát kinyújtunk, és néhány karácsonyi motívumot szaggatunk belőle (ehhez szükséges formákat lehet kapni – pl. fenyőfa, csillag stb.). A megmaradt tésztából hengert formálunk és kinyújtjuk négyszög alakúra.

Ezután összekeverjük a mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a tojást, a tojásfehérjét és a rumot, és az így kapott tölteléket a kinyújtott tésztára kenjük. Erre szórjuk rá a feldarabolt szilvát.

A tésztát felgöngyöljük, majd egy tepsibe rakjuk.A tojássárgáját tejbe tesszük, elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát. Végül az előbbiekben kiszaggatott karácsonyi motívum-tésztadarabokat rárakjuk az összetekert koszorú tetejére.

Megvárjuk, amíg egy kicsit megkel, majd sütőbe tesszük, és közepes fokozaton kb. 30-40 percig sütjük.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc