Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú hozzávalók:
A tésztához:
37,5 dkg liszt
1 csomag élesztő
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
2 dl tej
5 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
1 tojás
1 tojásfehérje
1 teáskanál őrölt fahéj
25 dkg aszalt szilva
15 dkg darált mogyoró
10 dkg cukor
75 ml rum vagy tej
A kenéshez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
Aszaltszilvás-mogyorós adventi koszorú elkészítése:
A szilvákat megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk.
Egy keverőtálba beletesszük a vaníliáscukrot, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet, és jól összekeverjük. Külön tálban összekeverjük az élesztőt és a lisztet, majd hozzáadjuk az előző keverékhez.
A kapott tésztát alaposan összedolgozzuk, majd egy barack nagyságú tésztát kinyújtunk, és néhány karácsonyi motívumot szaggatunk belőle (ehhez szükséges formákat lehet kapni – pl. fenyőfa, csillag stb.). A megmaradt tésztából hengert formálunk és kinyújtjuk négyszög alakúra.
Ezután összekeverjük a mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a tojást, a tojásfehérjét és a rumot, és az így kapott tölteléket a kinyújtott tésztára kenjük. Erre szórjuk rá a feldarabolt szilvát.
A tésztát felgöngyöljük, majd egy tepsibe rakjuk.A tojássárgáját tejbe tesszük, elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát. Végül az előbbiekben kiszaggatott karácsonyi motívum-tésztadarabokat rárakjuk az összetekert koszorú tetejére.
Megvárjuk, amíg egy kicsit megkel, majd sütőbe tesszük, és közepes fokozaton kb. 30-40 percig sütjük.