Balatoni halászlé hozzávalók:
1000 g apróhal ( kárász, keszeg, törpeharcsa )
1500 g ponty
1200 g harcsa
100 g zsír
400 g (nem friss) vöröshagyma
60 g házi pirospaprika
só
2 gerezd fokhagyma
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 db krumpli
pár szem erős paprika
Balatoni halászlé elkészítése:
A halakat megtisztítom, fejükből eltávólítom a keserü fogat, farkukat, uszonyaikat levágom. A ponty és a harca húsát leszedem a törzsről, felszeletelem, beírdalom, megsózom és a felhasználásig félreteszem.
A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom és a zsírban megfonnyasztom, hozzáadom a pirospaprika 2/3-át, és azonnal feleresztem kb.3.5 l vízzel.
Az apróhalakat, halak fejét, kárkászát, uszonyait, farkát, zöldpaprikát, a paradicsomot, zúzott fokhagymát, és a megtisztított negyedekbe vágott krumplit hozzáadom, sózom és addig főzöm mig a halhús leválik a törzsről. Átpaszirozom, és felforralom, ha sürű akkor vizzel felhigítom.
Az elkészült alaplébe belerakom a lesózott pontyot, és a harcsát, ( ha van akkor a belsőséget is) az erős paprikát. Amikor felforrt, beleteszem a maradék pirospaprikát, ha szükséges akkor sózom és erős paprikával ízesítem.
10 percnyi forralást követően tűzforrón tálalom.
0 hozzászólás