Barackos rizskehely hozzávalók:
4 dl tej
120 g kristálycukor
1/2 citrom héja és leve
só
vanília rúd
120 g kerek szemű rizs
500 g sárgabarack
1 dl fehérbor
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet szegfűszeg
1 evőkanál étkezési keményítő
3 dl tejszín
1 evőkanál pisztácia
4 citromfű bóbita
Barackos rizskehely elkészítése:
A barackos rizskehelyhez a tejet felforraljuk 40 g kristálycukorral, kétujjnyi citromhéjjal, 1 csipet sóval, a felhasított vanília rúddal és a belőle kikapart péppel. Beleszórjuk a leöblített rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára főzzük (20perc). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Végül kiemeljük belőle a vaníliarudat és a citromhéjat.
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk. 80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük borral és 2 evőkanálcitromlével Beletesszük a barackot, megszórjuk fűszerekkel és élénk tűzön 2-3percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 evőkanál hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak összeforraljuk (1perc), majd jeges hideg vízbe állítva kihűtjük. 8-12 felezett barackot félreteszünk a díszítéshez.
Majd 2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A rizshez keverjük a maradék 1 dl veretlen, majd a habbá vert tejszínt.
A barackmártással felváltva rétegesen 4 szépséges kehelybe, tálkába simítjuk és legalább 2 órára behűtjük.
Tálaláskor a félretett barackkal, pisztáciával és citromfűbóbitákkal díszítjük.