Berni szeletek hozzávalók:
6-8 személyre
1 kis cca. 90 dkg-os sózott marhanyelv
20 dkg szárazbab
2 1/2 liter víz
2 fej vöröshagyma
1 babérlevél
1 sárgarépa
1 darab zeller
2 evőkanálnyi só
50 dkg marhahús
1 evőkanálnyi margarin
25 dkg füstöltszalonna
30 dkg nyelvből készült kolbász
Berni szeletek elkészítése:
A berni szeletekhez a nyelvet egy éjszakára tedd vízbe, s ugyanakkor külön áztasd be a babot is. A vizet forrald fel a szegfűszeggel, egy egész vöröshagymával, a répával, a babérral és a zellerrel, majd tedd bele a nyelvet, s főzd mintegy 2 órán át. Ekkor add hozzá a marhahúst, szórd meg 2 evőkanálnyi sóval, s főzd lassú tűzön további 2 órát. Amikor a nyelv vége már megpuhult, vedd ki, húzd le a „héját” (azaz a rücskös bőrét), majd a nyelvet tedd vissza a húslevesbe.
Egy evőkanálnyi margarint hevíts fel egy serpenyőben, párolj meg benne egy fej apróra vágott hagymát, majd tedd bele az előáztatott és lecsorgatott babot. Add hozzá a szalonnát, majd öntsd fel 1/2 liter húslevessel, s fedő alatt főzd 50 percig. Ekkor add hozzá a kolbászt, s főzd további 30 percig.
Tálaláskor a babot tedd előmelegített tányérra, s arra fektesd a felszeletelt húsfélét. Jól illik hozzá a vágott snidlinggel megszórt, főtt sósburgonya.
0 hozzászólás