Birsalmadzsem hozzávalók:
2 kg birsalma
1 kg cukor
2 citrom
1 vaníliarúd vagy aroma
pár db szegfűszeg
pár db csillagánizs
Birsalmadzsem elkészítése:
A birsalmákat megmossuk, felszeleteljük és meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.
Külön összekeverünk 1 kg cukrot 2 pohár vízzel, 2 citrom levével, egy kanál vaníliaaromával, csillagánizzsal és szegfűszeggel. Közepes tűzön hagyjuk összeérni az ízeket.
Mikor valamennyire besűrűsödött, hozzáadjuk a birsalmákat és hagyjuk teljesen besűrűsödni. Természetesen miközben fő, kóstolgatjuk, míg elégedettek nem leszünk az ízével és az állagával.
Tésztákhoz, krémekhez használhatjuk, vagy magában kenyérrel is fogyaszthatjuk.
A birsalmadzsem receptjét raducristiana ajánlotta.