Böjti tök csorba hozzávalók:
5 liter leves
1-2 db zöld-, piros-, vagy sárga paprika
1 db nagyobb fej hagyma, és 1 db kisebb fej hagyma
½ zeller gyökér
1 db petrezselyem
2 db sárgarépa
4 db közepes burgonya
1 kötés lestyán
1 kötés petrezselyemzöld
2-3 db tök
sűrített paradicsom
korpacibere
só
olaj
Böjti tök csorba elkészítése:
1. változat: Apróra vágjuk a paprikát, egy fél fej hagymát, a zellert, a petrezselymet, valamint a sárgarépát, és olívaolajban megpörköljük. Kis tűzön pörköljük, hogy a sárgarépa is megpuhuljon. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, a tök kivételével, és az egészet feltöltjük vízzel. Megfőzzük a zöldségeket (a paprika, ha megpuhult, akkor a többi zöldség is megfőtt), majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a korpaciberét és a tököt. Addig főzzük, amíg a tök is megfő, akkor hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a lestyánt. Végül a reszelő legkisebb lyukain lereszeljük a kisebbik hagymát, és beletesszük a levesbe. Levesszük a tűzről az edényt, és díszítésként egy kevés petrezselyemzölddel és lestyánnal megszórjuk.
2. változat: A tök kivételével mindenik zöldséget főni tesszük. Amikor már majdnem megfőttek, hozzáadjuk a korpaciberét, a sűrített paradicsomot, a tököt, a lestyánt meg a petrezselymet, és együtt tovább főzzük. Végül a reszelő legkisebb lyukain lereszeljük a kisebbik hagymát és beletesszük a levesbe. Levesszük a tűzről az edényt, és díszítésként egy kevés petrezselyemzölddel és lestyánnal megszórjuk.
0 hozzászólás