Borsos túrógombóc balzsamecetes eperszósszal hozzávalók:

gombóchoz:

25 dkg túró

2 evőkanál cukor (nyers nád, nyírfa)

7 evőkanál búzadara (teljes kiőrlésű tönköly)

6 szem szegfűbors

1/2 mokkáskanál tört vegyes bors

2 evőkanál tejföl

1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

csipet fahéj

1 citrom reszelt héja

szószhoz:

50 dkg eper (friss, vagy fagyasztott)

8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)

2 evőkanál balzsamecet

1 teáskanál étkezési keményítő

2 teáskanál víz

Borsos túrógombóc balzsamecetes eperszósszal elkészítése:

1. törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a cukrot, búzadarát, tojást, tejfölt, az összetört szegfűborsot, vegyes borsot, fahéjat, reszelt citromhéjat és alaposan keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát

2. amíg pihen a gombóc massza, készítsük el a mártást, az epret tisztítsuk meg a kacstól és mossuk meg, majd tegyük egy edénybe a cukorral és közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni

3. ha forr a mártás, keverjük össze a keményítőt a vízzel és adjuk az eperhez, majd egyszer forraljuk össze

4. adjuk a balzsamecetet a forró mártáshoz, keverjük össze alaposan és zárjuk el a hőt alatta, majd hagyjuk kihűlni tálalás előtt

5. ha letelt a massza pihenő ideje, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe

6. amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből és a mártással tálaljuk

Praktikák:

– a balzsamecet és a cukor mennyisége ízlés szerint növelhető

– előző nap is elkészíthetjük a masszát, ekkor felhasználásig letakarva (ne száradjon ki), hűtőben tároljuk

– a képen látható gombóc teljes kiőrlésű tönköly darával és nyers nádcukorral, a mártás xilittel készült.

A Borsos túrógombóc balzsamecetes eperszósszal receptjét Receptműves ajánlotta!

Borsos túrógombóc balzsamecetes eperszósszal egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 20 perc