Calzone hozzávalók:
Tészta
2 teáskanál szárított élesztő (vagy 10 g friss élesztő)
200 ml langyos víz
2 teáskanál méz
450 g liszt
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szezámmag
egy tojás + egy evőkanál tej
Töltelék
különböző szószok (pizza vagy pesto)
hús
zöldség
túró
Calzone elkészítése:
Keverjük össze az élesztőt, a mézet, a vizet és 100 g lisztet. A keverék híg lesz, de ilyennek kell lennie. Hagyjuk 30 percet kelni, ameddig habos nem lesz.
Ekkor hozzá adjuk a maradék lisztet, az olajat, a sót és a szezámmagot. Addig gyúrjuk, amíg rugalmassá és könnyen kezelhetővé válik. Ha a tészta lágy vagy ragadós, adjunk még hozzá egy kevés lisztet.
Takarjuk le fóliával és hagyjuk kelni egy – másfél órát, amíg kétszeresére nő. Aztán tegyük a meglisztezett asztalra és vágjuk 4 vagy több darabra (amilyen nagyra szeretnénk). Nyújtsuk őket kerekre.
A pizzalapok 190 Celsius fokon 30 perc alatt sülnek meg.
Mindegyik lapot egy-egy kerek tálra tettem és a következőkkel töltöttem meg: sült csirkemell darabkák, sült paprikacsíkok, minél több sós túró és sajt, kevés szalámi és csíkokra vágott paradicsompaprika savanyúság.
A megtöltött tésztát úgy hajtjuk egymásra, hogy ne essen ki belőle a töltelék, és 3 bevágást végzünk a tetején, hogy sütés közben ki tudjon jönni belőle a forró levegő.
0 hozzászólás