Cserepes paprikás krumpli hozzávalók:
1 kg krumpli
5 dkg füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
2 pár virsli
1 púpozott teáskanál vegeta
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika-saláta (savanyúság)
1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika
só ízlés szerint
Cserepes paprikás krumpli elkészítése:
A cserépedényt (tetejével együtt) fél órára hideg vízbe áztatjuk.
A füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, és serpenyőben kevergetve, a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha már zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 4 evőkanál vizet, és jól összeforraljuk.
A cserépedényből a vizet kiöntjük, majd elterítjük benne a hámozott és hasábokra vágott krumplit. Megsózzuk, és a vegetát is rászórjuk. Ezután jól összerázzuk, hogy a fűszer mindenütt egyformán érje. A hagymás levet összekeverjük a tejföl felével, beletesszük a szétzúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk a krumplira. A tetején elhelyezzük a bőrétől megfosztott virsliket, és a paprikasaláta-darabkákat is rászórjuk.
Az edényt saját tetejével befedjük, és hideg sütőbe toljuk. Csak ezután gyújtunk be, és takaréklángon pároljuk 15 percig, majd a lángot fokozatosan felerősítjük közepes erősségig.
Kb. 1 óra 20 percen keresztül pároljuk.
0 hozzászólás