Cseresznyés-diós és brie sajtos vajas tészta hozzávalók:
1 vajas tészta tömb ( 25X25 cm)
1 tojás
1 evőkanál hideg víz
½ csésze forró víz
½ csésze aszalt cseresznye
1/3 pekándió vagy rendes dió
2-3 evőkanál méz
½ evőkanál friss, vagy 1 evőkanál szárított rozmaring
20-30 dkg kerek brie sajt
Cseresznyés-diós és brie sajtos vajas tészta elkészítése:
Az aszalt cseresznyét felöntjük forró vízzel, egy percig ázni hagyjuk majd kivesszük egy papírkendőre száradni. Miután megszáradt, a cseresznyét összekeverjük a dióval és a mézzel.
Lisztezett felületre kinyújtjuk a vajas tésztát, közepébe öntjük a cseresznye-dió keveréket, erre pedig a sajtot.
A tojást felverjük egy evőkanál hideg vízzel és bekenjük vele a tésztát.
Ezután elkezdjük hajtogatni, a széleit a tojással ragasztjuk össze. Ha a tésztalap túl nagy lesz, a széleiből levágunk.
Miután összehajtogattuk, újból bekenjük tojással, megfordítjuk, tepsibe helyezzük majd ujból megkenjük tojással (a sajt a tészta alsó felén van).
200 fokra előmelegített lerben sütjük 20-25 percig, majd hűlni hagyjuk 45-60 percig, attól függ milyen keményen szeretjük a sajtot.
A receptet Rroxana ajánlotta.