Csokis-karamel krémes torta hozzávalók:
Tortalap
5 tojás
10 kanál cukor
5 kanál olaj
2 kanál kakaó
menta aroma
7 kanál liszte
1 kiskanál sütőpor
50 g csokoládé
Karamell krém
200 g cukor
100 g vaj
150 g tejszín
Ganache csokikrém
150 g tejcsoki
300 ml tejszín
1 kanál zselatin
menta aroma
Ganache fehér csokikrém
100 g fehér csoki
150 ml tejszín
2 kanál kókusz
1 kanál citromlé
Szirup
100 ml víz
50 g cukor
menta aroma
Máz
50 g csokoládé
25 g tejszín
25 g vaj
menta aroma
Csokis-karamel krémes torta elkészítése:
A csokitortához felverjük a tojásfehérjéket a cukorral, hozzáadjuk a sárgákat, az olajat és a menta aromát. Végül hozzáadjuk a lisztet is, amibe előzőleg belekevertük a kakaót, a sütőport és az aprított csokit. Ezt az összetételt kettőbe osztjuk és két lapot sütünk. Hagyjuk őket kihűlni és ezeket is kettőbe vágjuk hogy 4 lapunk legyen.
Karamell krém
A cukrot felolvasztjuk míg arany színe lesz, majd félre húzzuk és hozzákeverjük óvatosan a tejszínt. Kavarjuk míg elolvad a karamell és belekeverjük a vajat is. Megint forrni tesszük, folytonos kavargatás mellett. Egy krémesebb tejföl állagot kell kapjunk, ezt hagyjuk kihűlni.
Ganache csokikrém
A tejszínt a forrási hőmérsékletre melegítjük, majd féérehúzzuk és bele rakjuk az aprózott csokit. A teljes olvadásig kevergetjük. Hozzákeverjük a menta aromát és a zselatint, amit előszőr vízben feloldottunk és gőzfűrdőben megolvasztottunk. Hűtőben tartjk legalább 3 órát és utánna krémesre verjük. A ganache fehér csokikrémet ugyanígy készítjük el.
Máz
Kis tűzőn felolvasztjuk a csokit, tejszínt és vajat, majd hagyjuk lehűlni.
Szirup
Összekeverjük a cukrot vízzel, oda tesszük forrni amíg a cukor elolvad. A végén hozzáadjuk a menta aromát is.
Összeállítás
Meglocsoljk az első lapot, ráöntjük a langyos karamell krémet, jön a masodik lap, ezt is meglocsolgatjuk, erre jön a fehér krém. A harmadik lapot is meglocsoljuk és betakarjuk a csokikrém felével. Az utolsó lapot is meglocsolgatjuk és elsimítjuk rajta a langyos mázt. Hűtőbe tesszük amíg ez megszilárdul.
Tálalás elött a maradék csokikrémmel, gyümölcsökkel, mentalevelekkel és mandula pelyhekkel dekoráljuk.
A csokis karamel krémes torta receptet Pica ajánlotta.
0 hozzászólás