Darálós keksz hozzávalók:
25 dkg barna cukor
25 dkg margarin
4 egész tojás
2 dkg vanillincukor
1 csipet sót
1 citrom reszelt héja
75 dkg liszt
1,2 dkg (4 csapott kávéskanál) sütőpor
kakaópor – attól függően, mennyire akarjuk kakaósra
Darálós keksz elkészítése:
25 dkg barna cukrot keverjünk simára 25 dkg szeletekre vágott szobahőmérsékletű margarinnal. Adjunk a péphez 4 egész tojást, 2 dkg vanillincukrot, 1 csipet sót, 1 citrom reszelt héját, és keverjük kb. 20 percig, amíg habossá válik. Habverővel keverve 10 perc is elegendő. (Ne használjunk erre a célra átlagosnál nagyobb méretű tojásokat, mert a tészta kilágyul, és a sütés során lelapul, gusztustalanná válik.)
Ezután a pépet dolgozzuk össze 75 dkg liszttel, 1,2 dkg (4 csapott kávéskanál) sütőporral és a kakaóporral. A porokat előzőleg elegyítsük egymással. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a lisztre rászórjuk a sütőport, és az egészet átszitáljuk. Túl sokáig ne gyúrjuk a tésztát, mert összetörjük a tojáshabot, és akkor kevésbé lesz omlós a sütemény.
Tegyük a lágy tésztát hűtőszekrénybe, majd gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolc osztású skálán 3. fokozat).
Utána vajazzunk ki egy nagyobb méretű zománcozott tepsit, majd vegyük ki a húsdarálóból a kést, valamint a tárcsát, és csavarozzuk fel rá a kekszvágó szerkezetet.
Az eltolható lemezzel állítsuk be a kívánt formát, majd vegyük ki a hűtőből a tészta felét, és hajtsuk át a készüléken a megdermedt masszát. Késsel vágjuk a tésztakígyót 10–12 cm hosszú darabokra, és rúd alakban vagy koszorúvá hajlítva helyezzük a tepsibe úgy, hogy kb. 1 cm hézag legyen közöttük. Végül rakjuk a tésztát az előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük kb. 20 percig, amíg zsemleszínűre pirul. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert könnyen megég.
Ha a sütő nem melegít egyenletesen, részletekben szedjük ki a megpirult rudakat. Amikor a tészta egyik fele kész, a tepsit tisztítás után újból vajazzuk ki, majd daráljuk le a tészta másik felét is, és ugyanúgy süssük meg.
Aki a kemény, ropogós kekszek helyett jobban szereti a puha, linzerszerű süteményeket, az erősebb tűzön süsse a tésztát kb. 5 percig. Ebben az esetben fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, és ha megsült, azonnal szedjük ki a tepsiből, hogy ne tudjon kiszáradni.
Meghűlve fogyasszuk.
Esztétikusabbá válik, ha tálalás előtt finoman meghintjük a tetejét szőlőcukorral.
A maradékot polietilénzacskóban tároljuk. A sós rúdhoz hasonlóan, ez a keksz is hetekig eltartható. Hűtőszekrénybe azonban nem szabad betenni.
A fenti mennyiségből max. 1,2 kg aprósütemény várható.
0 hozzászólás