Diós-lekváros csúsztatott palacsinta hozzávalók:
10 egész tojás
1 liter tej
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt (ettől lehetséges, hogy többre lesz szükségünk)
só, olaj
A töltelékhez
lekvár (baracklekvár)
dió (vagy diópótló)
Diós-lekváros csúsztatott palacsinta elkészítése:
A cusztatott palacsintához a tojás sárgákat egyesével szétválasztjuk a fehérjétől.
A sárgákat alaposan kikeverem a cukorral, hozzáadok egy csipetnyi sót és 2-3 evőkanálnyi olajat.
Váltakozva adom ehhez a tejet és a lisztet úgy, hogy ne túl sűrű palacsintatésztát kapjak. (Ezt úgy szoktam ellenőrizni, hogy beleteszek egy merőkanalat, felfordítom és ha gyorsan lecsúszik a tészta, akkor az még túl híg, így tenni kell még hozzá lisztet.)
Amikor kész van ez a massza, akkor keményre verem a tojásfehérjét és óvatosan a masszához keverem. Egy habos palacsintatésztát kapok.
A sütésénél több olajra van szükség, mint a normál palacsintánál. Ki kell hogy csússzon a palacsintasütőből.
Sütéskor mindig úgy szedem a tésztát a merőkanállal, hogy hab és massza is jusson a sütőbe.
Inkább lassú lángon sütöm meg az egyik oldalát. Látható, hogy amikor már a hab kezd kissé megszilárdulni, akkor jó és kicsúsztathatjuk egy lapos tányérra.
Nem kell megijedni, nem lesz nyers a tészta, csak könnyű habos lesz.
Tehát a sült rész kerül a tányérra, felül pedig a habos rész marad.
Erre teszek pár csepp lekvárt és megszórom dióval (vagy diópótlóval).
2 tányérra felváltva teszem a palacsintákat, mindegyikre lekvár és dió kerül.
Az utolsó palacsinákat fordítva teszem a tetejére, tehát a sült rész kerül fentre. Porcukorral megszórom.
Így 2 darab kb 7 cm magas „tortát” kapunk. Tetejét megszórhatjuk porcukorral, úgy szeleteljük mint egy tortát.
Porcukorral megszórom.
0 hozzászólás