Diós-mákos bejgli hozzávalók:
1/2 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
2 dl tej
pici só
30 dkg dióbél
20 dkg porcukor
10 dkg finom édes morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor vagy citromhéj
5 dkg dara vagy liszt
Diós-mákos bejgli elkészítése:
A diós-mákos bejglihez az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük.
Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb ciót formálunk belőle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk.
Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.
Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihűtjük, ettől lesz a színe márványos.
Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
A diótöltelék készítése:
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
A máktöltelék készítése:
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.
Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelék fele mértékét vesszük. Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
0 hozzászólás