Diós-mákos bejgli hozzávalók:

1/2 kg liszt

25 dkg vaj vagy margarin

2 egész tojás

5 dkg cukor

2 dkg élesztő

2 dl tej

pici só

30 dkg dióbél

20 dkg porcukor

10 dkg finom édes morzsa

citromhéj

10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt

30 dkg darált mák

20 dkg cukor

3 dl tej

1 csomag vaníliás cukor vagy citromhéj

5 dkg dara vagy liszt

Diós-mákos bejgli elkészítése:

A diós-mákos bejglihez az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük.

Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb ciót formálunk belőle. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk.

Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.

Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihűtjük, ettől lesz a színe márványos.

Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

A diótöltelék készítése:

3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

A máktöltelék készítése:

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.

Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelék fele mértékét vesszük. Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 180 perc