Diós rumos csoki hozzávalók:
50 deka vaníliás cukor
15 dl víz
50 deka tejpor
10 deka kakaó
15-20 deka durvára tört mogyoró vagy dió
10 deka vaj
0, 5 deka szőlőcukor vagy 15ml citromlé
1 csomag vaníliás cukor
20ml rum
Diós rumos csoki elkészítése:
A csokihoz szitáld meg a kakaót rozsdamentes szitával, majd keverd össze a tejjel.
A diót vagy mogyorót öntsd tepsibe és tedd be a sütőbe pörkölődni 10 percre. A tüzet vedd lassú fokozatra és hagyd nyitva a sütő ajtaját. Vigyázz, ne pirítsd meg nagyon!
Kevergesd néha meg, majd dörzsöld le a tenyereddel a haját és darabold fel nagyobb darabokra.
Egy 3-4 literes tálba tegyél vizet, vajat, cukrot, szőlőcukrot vagy citromlevet, majd gőz fölött főzd addig, amíg a cukor elolvad.
Majd vedd le a tűzről, keverd bele a kakaóval és a dióval összekevert tejport és gyúrd jól össze.
Főzd még 2 percet gőz fölött, majd keverd bele a vaníliás cukrot és a rumot.
Öntsd kivajazott cserép tálba (26/40) és hagyd kihűlni.
1-2 napon belül a csoki úgy megkeménykedik, hogy lehet szeletelni.
Tárold a hűtőben, celofánba vagy pergamenbe csomagolva. Ha nagyon megkeménykedik, tedd nejlon zacskóba.