Dobos torta hozzávalók:
Tészta
6 tojás
120 g porcukor
120 g liszt
30 g vaj
a formához vaj és liszt
Krém
6 tojás
150 g porcukor
100 g reszelt csokoládé ( vagy 200 g porcukor és 30 g kakaó)
2 zacskó (20 g) vaníliás cukor
200 g vaj vagy margarin
Máz
150 g kristálycukor
1-2 csepp ecet
A díszítéshez
4 dl tejszín
Dobos torta elkészítése:
A dobos lapokhoz a tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, kanalanként, felváltva, hozzáadjuk a lisztet és a felvert tojásfehérjét, végül az olvasztott, langyosra hűtött vajat.
Egy kerek, megvajazott, lisztezett tortaforma tetejét vékonyan megkenjük a masszával és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 fok kb) világosra sütjük.
A piskótalapot két hosszú pengéjű késsel a deszkára csúsztatjuk, a forma tetejét újravajazzuk – lisztezzük – kenjük – sütjük, amíg a massza el nem fogy (kb. 5-7 lap lesz belőle).
A lapokat hagyjuk egészen kihűlni, a legszebbet fedőlapnak félretesszük.
A krémhez a tojásokat simára keverjük a porcukorral és a csokoládéval, gőz fölött besűrítjük, kihűtjük, habosra keverjük a vajjal és a vaníliás cukorral.
Megkenjük vele a lapokat, egymásra illesztjük, bevonjuk a krémmel a torta oldalát is.
A mázhoz a cukrot az ecettel aranysárgára pirítjuk, a félretett legszebb lapra simítjuk, (gyorsan kell dolgozni, mivel hamar dermed!), meleg késsel azonnal megjelöljük a leendő szeletek helyét.
Tálaláskor forró vízben felmelegített, vajjal átkent késsel felvágjuk a karamelles fedőlapot, és egyenként kissé rézsútosan a tejszínhab-alapra állítjuk.
Ha a felső lapot nem pirított cukorral készítjük, hanem csokoládékrémmel vonjuk be, és még megszórjuk reszelt csokoládéval, akkor ha tetszik, ha nem Stefánia tortát kaptunk.
0 hozzászólás