Egyszerű túrós lepény hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin
4 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 kávéskanál só
Töltelék:
50 dkg zsíros túró
2 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
1 dl tejföl
3-4 evőkanál búzadara(kenéshez)
1 dl tejföl
1 tojássárgája
Egyszerű túrós lepény elkészítése:
A hozzávalókból keményebb kelt tésztát készítünk. Letakarva 10 percig pihentetjük.
Ezalatt egy legalább 2-2,5 cm magas falú tepsit zsírral kikenünk. A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és a nyújtófára felsodorva a tepsibe helyezzük, egy kissé meglisztezzük, letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, cukrot, reszelt citromhéjat, egy kis sót, és nagyon jól kidolgozzuk. Végül hozzákeverjük a tojások felvert habját.
A megkelt tésztát egyenletesen meghintjük a búzadarával, rákenjük a túrótölteléket, egyenletesen elsimítjuk. 1 dl tejfölt a tojássárgájával elhabarunk és kenőtollal rákenjük a töltelékre.
A túró ráhelyezése után azonnal sütjük a tésztát. Középforró sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a tepsi oldalától a tészta elválik, és a túró szép aranyszínűre pirul.
A megsült tésztát 8-10 percig a tepsivel együtt letakarva, gőz fölé helyezzük, majd 6 centiméteres négyzetekre felvágva, vaníliás cukorral megszórva melegen kínáljuk.
Készíthetjük a lepényt kaprosan is, ekkor a túrót egy kissé jobban sózzuk, csak 2 dkg cukrot teszünk bele és egy evőkanál finomra vágott kaprot.
Tálalásnál nem cukrozzuk meg, csészében vajas, melegített tejfölt adunk mellé.
0 hozzászólás