Egyszerű túrós lepény hozzávalók:

Tészta:

30 dkg liszt

10 dkg vaj vagy margarin

4 dkg cukor

2 tojássárgája

2 dkg élesztő

1,5 dl tej

1 kávéskanál só

Töltelék:

50 dkg zsíros túró

2 tojás

1 citrom reszelt héja

10 dkg cukor

1 dl tejföl

3-4 evőkanál búzadara(kenéshez)

1 dl tejföl

1 tojássárgája

Egyszerű túrós lepény elkészítése:

A hozzávalókból keményebb kelt tésztát készítünk. Letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezalatt egy legalább 2-2,5 cm magas falú tepsit zsírral kikenünk. A tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, és a nyújtófára felsodorva a tepsibe helyezzük, egy kissé meglisztezzük, letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, cukrot, reszelt citromhéjat, egy kis sót, és nagyon jól kidolgozzuk. Végül hozzákeverjük a tojások felvert habját.

A megkelt tésztát egyenletesen meghintjük a búzadarával, rákenjük a túrótölteléket, egyenletesen elsimítjuk. 1 dl tejfölt a tojássárgájával elhabarunk és kenőtollal rákenjük a töltelékre.

A túró ráhelyezése után azonnal sütjük a tésztát. Középforró sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a tepsi oldalától a tészta elválik, és a túró szép aranyszínűre pirul.

A megsült tésztát 8-10 percig a tepsivel együtt letakarva, gőz fölé helyezzük, majd 6 centiméteres négyzetekre felvágva, vaníliás cukorral megszórva melegen kínáljuk.

Készíthetjük a lepényt kaprosan is, ekkor a túrót egy kissé jobban sózzuk, csak 2 dkg cukrot teszünk bele és egy evőkanál finomra vágott kaprot.

Tálalásnál nem cukrozzuk meg, csészében vajas, melegített tejfölt adunk mellé.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc