Élesztőmentes ír kenyér hozzávalók:
600 g liszt (tönköly fehérliszt)
1 teáskanál cukor (nádcukor)
1 teáskanál só (himalája)
2/3 teáskanál szódabikarbóna
kb. 400 ml író ( helyettesíthető joghurt, vagy kefír és víz keverékével fele-fele arányban)
Élesztőmentes ír kenyér elkészítése:
- melegítsük be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-os fokozat)
- keverjük össze a lisztet a cukorral, sóval, szódabikarbónával
- fúrjunk egy lyukat a liszt közepén és öntsük bele az írót vagy joghurt+víz kétharmadát és ne gyúrjuk, hanem csirkelábra emlékeztető kéztartással keverjüki
- a tésztának lággyá, kevésbé ragacsossá kell válnia, emiatt nem adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget, csak apránként öntsük hozzá a maradékot, a liszttől is függ, hogy szükséges-e a teljes mennyiség
- az elkészült tésztát tegyük kenyérsütő formába (de formázható belőle kerek gömb alak is)
- fontos, hogy a kenyér tetején ejtsünk mély bevágást, mert a sütés közben a kenyér nagyon megdagad, bevágással ott reped, ahol mi szeretnénk.
- kb. 40-50 percet süssük az 1. pontban írt hőfokon
Konyhai praktikák:
- használhatunk több fajta lisztet is egyszerre, a képen látható kenyérben fehér tönkölybúza liszt és graham liszt van
- a tészta megbolondítható fűszerekkel, magvakkal, olivával
A receptet Receptműves küldte, köszönjük!
0 hozzászólás