Élesztőmentes ír kenyér hozzávalók:

600 g liszt (tönköly fehérliszt)
1 teáskanál cukor (nádcukor)
1 teáskanál só (himalája)
2/3 teáskanál szódabikarbóna
kb. 400 ml író ( helyettesíthető joghurt, vagy kefír és víz keverékével fele-fele arányban)

Élesztőmentes ír kenyér elkészítése:

  1. melegítsük be a sütőt 190 fokra (gázsütőnél 5-os fokozat)
  2. keverjük össze a lisztet a cukorral, sóval, szódabikarbónával
  3. fúrjunk egy lyukat a liszt közepén és öntsük bele az írót vagy joghurt+víz kétharmadát és ne gyúrjuk, hanem csirkelábra emlékeztető kéztartással keverjüki
  4. a tésztának lággyá, kevésbé ragacsossá kell válnia, emiatt nem adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget, csak apránként öntsük hozzá a maradékot, a liszttől is függ, hogy szükséges-e a teljes mennyiség
  5. az elkészült tésztát tegyük kenyérsütő formába (de formázható belőle kerek gömb alak is)
  6. fontos, hogy a kenyér tetején ejtsünk mély bevágást, mert a sütés közben a kenyér nagyon megdagad, bevágással ott reped, ahol mi szeretnénk.
  7. kb. 40-50 percet süssük az 1. pontban írt hőfokon

Konyhai praktikák:

  • használhatunk több fajta lisztet is egyszerre, a képen látható kenyérben fehér tönkölybúza liszt és graham liszt van
  • a tészta megbolondítható fűszerekkel, magvakkal, olivával

A receptet Receptműves küldte, köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 50 perc