Epres túrópiskóta hozzávalók:
A tésztához
7 tojás
6 dkg vanília ízű pudingpor
28 dkg kristálycukor
50 dkg túró
1 csomag sütőpor
A krémhez
4 dl tej
1 csomag vanília ízű pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg Rama sütőmargarin
25 dkg porcukor
25 dkg eper
A díszítéshez:
25 dkg eper
maréknyi vékony lapocskákra vágott mandula
3-4 evőkanál eperszörp
Epres túrópiskóta elkészítése:
A tésztához a pudingport és a fele cukorral és a sütőporral kikeverjük, hozzátesszük a tojássárgáját. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, apránként a maradék cukrot is hozzáadjuk.
A túrót áttörjük, a pudingporos masszába keverjük, majd a habot is beleforgatjuk óvatosan.
Sütőpapírral bélelt, 24 centi átmérőjű kerek tepsibe töltjük és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 20 percig, azután kisebb lángon (160 °C; légkeveréses sütőben 145 °C) kb. 40 percig sütjük.
Készíthetjük úgy is, hogy a masszát elfelezzük és külön sütünk két lapot belőle, ilyenkor 30 perc alatt kész.
A krémhez a tejet a pudingporral és a vaníliás cukorral összekeverjük, azután sűrűre főzzük és hülni hagyjuk.
A margarint a porcukorral simára keverjük, majd kanalanként a kihűlt tejes krémmel összedolgozzuk.
A tortalapot lapjában kettévágjuk (ha eleve két lapban sütöttük, akkor persze nem kell). Az alsóra rásimítjuk a finom krém egyharmadát. Erre fölszeletelt epret rakunk, amire egyharmadnyi krémet simítunk. A másik tortalapot is ráillesztjük. A maradék krém nagyját a tetejére kenjük, egy kevéssel pedig a torta oldalát vonjuk be. Ide tapasztjuk a mandulát. A torta tetejét fölszeletelt eperrel díszítjük, meglocsoljuk egy kevés eperszörppel, de kerülhet rá néhány citromfűlevél is.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
0 hozzászólás