Eszterházy torta hozzávalók:
28 dkg dió
43 dkg cukor
16 db tojás
5 dkg liszt
fahéj
4 dkg vanília pudingpor
4 dl tej
30 dkg vaj
7 evőkanál porcukor
1 evőkanál víz
5 dkg étcsokoládé
Eszterházy torta elkészítése:
Tésztához a 12 db tojásfehérjét kemény habbá verjük, az összevegyített cukrot (28 dkg), diót, fahéjat, lisztet lazán a tojáshoz vegyítjük. Vajazott, lisztezett tepsiken 5 db 23 cm átmérőjő kerek lapokat kenünk, előmelegített sütőben 180°C-on 16-18 percig sütjük. A tészta hamar összeesik, ha nem sikerül rögtön kisütni.
Ha nem tudjuk egyszerre kisütni, jobb külön részenként megkeverni a tésztát. Forrón elmozdítjuk a tésztát a lapról, hogy ne ragadjon oda. A krémhez a pudingport a tojásokkal (3 db) és egy kevés tejjel simára keverjük. A
többi tejet a cukorral (15 dkg) felforraljuk, a tojásos masszát belekeverve 1-2 percig főzzük, míg krémesre sűrűsödik. Ha kihűlt, a habosra kevert vajhoz adjuk. A tésztakarikákat 23 cm-es lappá szúrjuk, hogy egyforma méretűek legyenek.
A krémmel rétegezzük, az oldalára is jusson. Fél órára hűtőszekrényben dermesszük. A mázhoz a porcukorot, vízzel és tojásfehérjével (1 db) melegítjük, keveréssel. A torta tetejére kenjük. Mielőtt megdermedne a torta, a tetejére csokoládéval meghúzzuk a mintát.
Olvasztott csokoládéval köröket húzunk, és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalára pirított mandulaforgácsot tapasztunk. Rövid időre visszateszzük a hűtőszekrénybe. A tortát fehér csokoládéval is bevonhatjuk, ekkor étcsokoládéval mintázzuk.
0 hozzászólás