Farsangi fánk hozzávalók:
30 dkg liszt
4 db tojás
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
1.5 dl tej
3 dkg porcukor
1 mokkás kanál rum
1 liter olaj
citromhéj
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg baracklekvár
1 kevés só
Farsangi fánk elkészítése:
Először is kovászt készítünk 1 dl langyos tejből, az elmorzsolt élesztőből, 4 dkg lisztből és a kevés cukorból. A tojássárgákat 2 dkg cukorral jól kikeverjük, majd hozzátesszük a rumot és a reszelt citromhéját. A liszttel és a maradék langyos tejjel középkeménységű tésztát keverünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a meleg kovászt. Jól összedolgozzuk.
Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, közben fakanállal jól kidolgozzuk a tésztat. Akkor jó, amikor hólyagosodni kezd, a kanáltól elválik. Lisztezett deszkán, ruhával lefedve, langyos helyen kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Ismét kelesztjük, majd a tészta közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, és ezzel az oldalával lefele tesszük a nem túl forró olajba. Először fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül sütjük szép pirosra. Ha kész, krácsra szedjük, és hagyjuk lecsepeni. Amíg még forró a fánk meghintjük vanílliás cukorral. Hígított, kikevert barackízt adunk hozzá.
Egy adag = 1830 kJ/439 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor Tokaji Furmint (késői szüretelésű)
0 hozzászólás