Farsangi fánk hozzávalók:

30 dkg liszt
4 db tojás
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
1.5 dl tej
3 dkg porcukor
1 mokkás kanál rum
1 liter olaj
citromhéj
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg baracklekvár
1 kevés só

Farsangi fánk elkészítése:

Először is kovászt készítünk 1 dl langyos tejből, az elmorzsolt élesztőből, 4 dkg lisztből és a kevés cukorból. A tojássárgákat 2 dkg cukorral jól kikeverjük, majd hozzátesszük a rumot és a reszelt citromhéját. A liszttel és a maradék langyos tejjel középkeménységű tésztát keverünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a meleg kovászt. Jól összedolgozzuk.

Fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat, közben fakanállal jól kidolgozzuk a tésztat. Akkor jó, amikor hólyagosodni kezd, a kanáltól elválik. Lisztezett deszkán, ruhával lefedve, langyos helyen kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

Ismét kelesztjük, majd a tészta közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, és ezzel az oldalával lefele tesszük a nem túl forró olajba. Először fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül sütjük szép pirosra. Ha kész, krácsra szedjük, és hagyjuk lecsepeni. Amíg még forró a fánk meghintjük vanílliás cukorral. Hígított, kikevert barackízt adunk hozzá.

Egy adag = 1830 kJ/439 kcal

Ajánlott ital: édes fehérbor Tokaji Furmint (késői szüretelésű)

Farsangi fánk egyéb:

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 100 perc